Uitvaartkosten

Wil je weten wat een uitvaart ongeveer kost? Dan zit je hier goed! Ik bespreek de kosten van een uitvaart en of deze aftrekbaar zijn.

Ook vind je op deze pagina een handige uitvaartkostenmeter waarmee je zelf je gemiddelde uitvaartkosten kunt berekenen.

(op deze pagina)

Wat kost een uitvaart in 2023?

De kosten van een uitvaart liggen rond de €7.500. Een goedkope uitvaart kost ongeveer €6.000, en met een luxe duurdere variant kom je rond de €12.000 uit.

Wat bepaalt de uitvaartkosten?

Een crematie of begrafenis kost veel geld. Hoeveel een uitvaart kost, hangt erg af van jouw persoonlijke wensen. Wil je bijvoorbeeld gecremeerd of begraven worden? Een basic kist kopen of wil je toch liever in een luxer model begraven worden?

Denk eveneens aan de rouwkaarten, de uitvaartverzorger en de plechtigheid. Daarnaast verschillen ook de grafkosten per gemeente. Al deze zaken zijn bepalend voor de hoogte van de kosten van een uitvaart.

Hoeveel kost een gemiddelde uitvaart?

Voor een uitvaart betaal je een vaste basisbedrag, ongeacht of je kiest voor een crematie of begrafenis. De uitvaartverzorger rekent o.a. een vastgestelde prijs voor de aangeboden diensten. Deze basisprijs is afhankelijk van de uitvaartverzorger waar je mee in zee gaat.

Daarnaast kunnen er nog extra kosten bijkomen voor bijvoorbeeld een luxere kist, meer/grotere bloemen, een grafsteen of andere diensten die je aanvraagt.

Deze extra kosten verschillen per uitvaartverzorger en hangen ook af van wat je precies wilt. Bekijk de tabel voor de meest voorkomende gemiddelde kosten die je sowieso maakt.

OnderdeelKosten gemiddeld
Condoleanceregister gebruiken€ 30,-
Rouwbloemstukken (basis)€ 150,-
Verzorging overledene€ 215,-
Vervoer uitvaartcentrum/huis€ 299,-
Laatste vervoer overledene€ 300,-
Afscheidsdienst€ 400,-
Standaard kist€ 500,-
Thuis opbaren overledene€ 650,-
Catering basis€ 650,-
100 Rouwkaarten€ 650,-
Opbaren overledene uitvaartcentrum€ 875,-
Diensten uitvaartverzorger€ 2.000,-

Bereken uitvaartkosten

Een begrafenis of crematie is uniek en voor iedereen net even anders. Om die reden kunnen de uitvaartkosten sterk variëren. Gebruik de onderstaande uitvaartkostenmeter en ontvang een schatting van de kosten van een begrafenis of crematie die aan jouw wensen voldoet.

Zijn uitvaartkosten aftrekbaar?

Ja, maar let op. Je kunt geen uitvaartkosten in mindering brengen op je aangifte inkomstenbelasting, maar bepaalde uitgaven voor de uitvaart zijn wel aftrekbaar voor de erfbelasting.

Denk hiervoor aan de kosten voor:

  • de uitvaartondernemer
  • de begrafenis of crematie
  • het grafmonument
  • de kist of urn
  • rouwkaarten en advertenties
  • voor bloemen en kransen
  • voor eten en drinken na de uitvaart

Kan een uitvaartverzekering een gedeelte van de kosten vergoeden? Dan zal het uitgekeerde bedrag de uitgaven voor de begrafenis of crematie verminderen.

Betaalt de verzekeraar meer dan wat er daadwerkelijk is uitgegeven? Dan dient het overschot opgenomen te worden in je aangifte voor erfbelasting.

Conclusie

Bespreek jouw wensen en die van je naasten hoe je begraven of gecremeerd wilt worden. Geen leuk onderwerp, maar zeker wel belangrijk.

Want wanneer je je op tijd in de financiële aspecten van een crematie of begrafenis verdiept, heb je een richtbedrag waar je rekening mee kunt houden.

Vervolgens kun je kiezen hoe je dit bedrag wilt financieren. Zelf sparen of een verzekering afsluiten.

Wacht met verzekeren niet te lang, want hoe ouder je bent, hoe duurder de premie per maand wordt. Zeker voor kinderen kun je het beste als ze nog jong zijn een verzekering afsluiten. 

Ben je goed verzekerd of heb je voldoende vermogen? Dan hoeven je nabestaanden zich na jouw overlijden geen zorgen over de kosten te maken.

Dat geeft toch zeker een goed gevoel!

(halverwege deze pagina)

Veelgestelde vragen

De gemiddelde kosten voor een uitvaart zijn tussen de € 7.000 en de € 11.500, afhankelijk van je persoonlijke wensen. Gaat het om een begrafenis?

Ja, het is mogelijk om als grootouder een uitvaartverzekering af te sluiten voor uw kleinkinderen. Het is raadzaam om dit (indien mogelijk) af te stemmen met de ouders. Zo voorkomt u dat er onverhoopt een uitvaartverzekering bij twee verzekeraars wordt afgesloten.