Hoe een uitvaartverzekering afsluiten?

(op onze unieke vergelijkingspagina)

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering dekt na overlijden de kosten van een begrafenis of crematie, met een vrij te besteden bedrag en/of diensten. Nabestaanden ontvangen het geld en geven wensen door voor de invulling van de diensten. 

Hoe werkt het?

 1. Bepaal hoogte verzekerde bedrag (bv €9.000,-)
 2. Kies het soort uitvaartverzekering (natura, kapitaal of combinatie)
 3. Vergelijk op kosten, looptijd en voorwaarden
 4. Bezoek jouw beste keuze en bereken premie
 5. Deel persoonlijke gegevens en gezondheidsverklaring
 6. Controleer na goedkeuring je polis en sluit af
 7. Maak verzekering waardevast

Waar let je op bij afsluiten?

Verzekerd bedrag

De hoogte van het geldbedrag hangt af van je uitvaartwensen. Om in te schatten voor welk bedrag je een uitvaartverzekering moet regelen, is het verstandig om over de volgende vragen na te denken:

 • Een begrafenis of een crematie
 • Het aantal personen op uw uitvaart
 • De locatie van de afscheidsdienst
 • De soort kist of urn

Je kunt hier op Zorgvaart je uitvaartkosten berekenen. Kijk vervolgens goed wat er wel en niet wordt meeverzekerd.

Premie en looptijd

De looptijd is van invloed op de hoogte van de premie en bepaalt tevens hoe lang je premie gaat betalen.

Dit kan zijn tot je een bepaalde leeftijd hebt bereikt of dit kan levenslang zijn en verschilt per partij.

Je leeftijd heeft invloed op de premie. Hoe ouder je bent hoe groter de kans op overlijden wordt

De hoogte van de premie ligt daardoor hoger als je ouder bent, dan als je jong bent. 

Extra's en voorwaarden

Let bij het afsluiten van een uitvaartverzekering goed op de polisvoorwaarden en tevens wat er gedekt is. Voorbeelden zijn: 

 • Is de dekking waardevast?
 • Wordt een begrafenis in het buitenland vergoed?
 • Hoeveel carenzjaren (wachttijd) worden gehanteerd?
 • Zijn kinderen meeverzekerd, en zo ja tot welke leeftijd?  

Krijg je te maken met carenzjaren dan ben je tijdelijk niet gedekt (wegens verhoogd risico), maar in de tussentijd betaal je wel premie.

Top 3 uitvaartverzekeringen

Vergelijk en bereken welke uitvaartverzekeraar de goedkoopste is (update december 2022). Je vindt de beste en goedkoopste uitvaartverzekering hieronder, en sluit deze online af op de website van de verzekeraar DELA, Monuta of Ardanta.

Dela logo
5/5
9
10
p/maand*
 • Meest flexibele pakket
 • Lage kinderpremie tot 21 jaar
 • Kan de uitvaart regelen
Monuta logo
5/5
8
70
p/maand*
 • Redelijk flexibel pakket
 • Kinderen gratis tot 18 jaar
 • Kan uitvaart regelen
compleet
Ardanta logo
4/5
12
57
p/maand*
 • Keert alleen geld uit
 • Kinderen gratis tot 21 jaar
 • Kan alleen advies geven

Hoeveel kost een uitvaartverzekering precies? Dit kan slechts een paar euro per maand zijn. Maar, het is dus verstandig om de verzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je een uitvaartpolis kiest.

Welke soort uitvaartverzekering kies je?

Er zijn 3 soorten uitvaartverzekeringen die je moet onderzoeken voordat je een uitvaartverzekering afsluit. Lees hieronder welke uitvaartverzekering het beste bij jouw wensen past.

Waarom een uitvaartverzekering?

Een groot deel van de Nederlanders beschikt over een eigen uitvaartverzekering (zo’n 70%).

En dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat een uitvaart al snel op een bedrag uitkomt dat tussen de 7.500 en 10.000 euro ligt.

Een uitvaartverzekering neemt deze financiële last uit handen. Een belangrijke reden om een uitvaartverzekering af te sluiten, is dan ook om ervoor te zorgen dat je nabestaanden na overlijden niet met een grote financiële last achterblijven.

Door de uitvaartverzekering te gebruiken kunnen je nabestaanden zich direct richten op het verzorgen van een mooi afscheid en het verlies verwerken.

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Of je een uitvaartverzekering nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid spaargeld dat je bezit. Beschik je niet over voldoende spaargeld, dan is het een geschikt alternatief. Dat zit zo:

Door een uitvaartverzekering waardevast te maken (d.m.v. indexatie), blijft de waarde van de uitvaartverzekering in verhouding met de kostprijs van een uitvaart.

Met een waardevaste verzekering stijgt de uitkering die de nabestaanden krijgen over tijd, waardoor ze ook in de toekomst nooit onverzekerd kunnen raken.

Dit in tegenstelling tot spaargeld, dat niet met de kosten van een uitvaart meestijgt.

Conclusie

Het is prettig wanneer de kosten van je begrafenis of crematie gedekt zijn. Dit is mogelijk door een uitvaart te verzekeren bij Zorgvaart’s uitvaartverzekering top 3 hierboven.

Via onze website kun je je verdiepen in de verschillende eigenschappen van verzekeraars en iedere uitvaartverzekering vergelijken met anderen, en vervolgens eenvoudig online afsluiten.

Kijk bij het vergelijken goed of je, ondanks de lage premie die je per maand gaat betalen, voldoende verzekerd bent. Hoe goedkoper de premie op hoge leeftijd, hoe lager de dekking doorgaans is.

De looptijd van de verzekering speelt een belangrijke rol. Geld sparen kan soms een betere optie zijn. Welke keuze je ook maakt, kies het type uitvaartverzekering die het beste aansluit bij jouw wensen.

op onze unieke vergelijkingspagina

Veelgestelde vragen

Het is verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten wanneer je over onvoldoende spaargeld beschikt om jouw uitvaart te laten betalen. Een uitvaart kost tussen de €7000 – €10.000.

Je moet er op letten dat de hoogte van het verzekerde bedrag de uitvaartwensen volledig dekt. Verder moet je ook letten op de hoogte van de premie, lengte van de looptijd en eventuele extra voorwaarden die verzekeraars stellen.