Nabestaandenverzekering

Wil je een nabestaandenverzekering regelen om nabestaanden met een uitkering achter te laten nadat je overlijdt? Dat kan een goed idee zijn. 

We leggen uit wat dit type overlijdensrisicoverzekering inhoudt en laten zien hoe je een nabestaandenverzekering kunt vergelijken en afsluiten.

(op deze pagina)

Nabestaandenverzekeringen vergelijken

Hieronder vind je drie vaak gekozen verzekeraars die een nabestaandenverzekering aanbieden.

Allianz logo
4/5
8
70
p/maand*
 • Eenmalige kosten: €70
Dela logo
5/5
6
04
p/maand*
 • Eenmalige kosten: €16,80
voordelig
Centraal Beheer logo
4/5
6
07
p/maand*
 • Eenmalige kosten: €69

* De premie is berekend aan de hand van de volgende parameters:

 • Niet-rokend
 • Leeftijd 35 jaar
 • Looptijd: 40 jaar
 • Uitkering: €50.000
 • Gelijkblijvende premie

Deze premies zijn een voorbeeld. Bereken je eigen premie op de website van de verzekeraars.

Wat is een nabestaandenverzekering

Een nabestaandenverzekering is een soort levensverzekering die een uitkering verstrekt aan nabestaanden bij overlijden van de verzekerde en wordt ook overlijdensrisicoverzekering genoemd. 

Wanneer iemand deze afsluit, betaalt hij maandelijks in wezen voor een polis die een periodiek of vast bedrag uitkeert als hij tijdens de looptijd van de polis overlijdt.

Een nabestaandenverzekering kan je gemoedsrust geven in de wetenschap dat er financieel voor jouw nabestaanden wordt gezorgd als je onverwachts komt te overlijden.

Waarom een nabestaandenverzekering afsluiten?

Een nabestaandenverzekering kan een groot voordeel bieden aan degenen die achterblijven na het overlijden van een dierbare.

Zo kan het geld dat vrij komt, bijvoorbeeld worden gebruikt voor studiekosten, successierechten en andere kosten in verband met het overlijden van een dierbare

In sommige gevallen kan het bedrag dat een nabestaandenverzekering oplevert meerdere malen hoger zijn dan wat er oorspronkelijk aan premies is betaald.

Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor degenen die ervoor willen zorgen dat er voor hun gezin wordt gezorgd in geval van overlijden.

Het afsluiten van een nabestaandenverzekering is een verstandige beslissing die uw gezin financiële zekerheid kan bieden in moeilijke tijden.

Wat kost een nabestaandenverzekering?

De gemiddelde kosten van een nabestaandenverzekering kun je in onderstaande tabel vinden.

VerzekeraarSoortPremie p/mnd
DELALineair dalend€2,81
NNLineair dalend€2,81
AllianzLineair dalend€3,52
ASRLineair dalend€3,76
Centraal BeheerLineair dalend€4,23

Op basis van een 35-jarige man, niet-rokend, en een uitkering van €50.000.

Naast je premie betaal je ook poliskosten en distributiekosten. Bij DELA zijn de poliskosten €0,57 per maand en distributiekosten eenmalig €16,80.

De premiekosten van een nabestaandenverzekering hangen af van verschillende factoren, zoals

 • je leeftijd
 • je gezondheid
 • de termijn waarvoor je je wilt verzekeren
 • de hoogte van de dekking die je nodig hebt

Er geldt: hoe langer de looptijd en hoe hoger het dekkingsbedrag, hoe hoger de premie.

Er zijn echter veel verschillende soorten polissen beschikbaar, dus het is belangrijk om rond te kijken en premies te vergelijken om een polis te vinden die aan uw behoeften voldoet tegen een prijs die je zich kunt veroorloven.

Soorten nabestaandenverzekeringen

Er zijn drie belangrijke soorten nabestaandenverzekeringen:

 1. annuïtair dalend
 2. lineair dalend
 3. gelijkblijvend

De premie blijft bij een annuïtair dalende verzekering gedurende de looptijd min of meer gelijk, maar het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden neemt jaarlijks steeds meer af

Een lineair dalende verzekering waarbij de uitkering naarmate de tijd vordert met een vast bedrag lager wordt.

De belangrijkste eigenschap van een gelijkblijvende nabestaandenverzekering is dat de verzekeringspremie en uitkering gedurende de looptijd hetzelfde blijft.

Periodiek of eenmalig uitkeren

Voordat je een keuze maakt, moet je voor jezelf bepalen of je de verzekering periodiek (maandelijks) of eenmalig wilt laten uitbetalen.

Er zijn in Nederland een aantal maatschappijen die een nabestaandenverzekering aanbieden met maandelijkse uitkering. Twee hiervan zijn TAF en Loyalis.

Laat je liever in één keer een bedrag uitkeren, dan kies je voor bijvoorbeeld DELA, ABN, Interpolis, Nationale Nederlanden, Centraal Beheer, Unive, Allianz, ASR of FBTO.

Via je werkgever krijg je soms ook een extra uitkering betaald. Sommige werkgevers kiezen ervoor om een collectieve verzekering voor hun personeel af te sluiten.

In geval van overlijden wordt dan bijvoorbeeld 3 x het jaarsalaris uitgekeerd. Misschien een idee voor als je zelf werkgever bent? Meer informatie hierover vind je bij Dazure.

Wat regelt de overheid?

Als je zelf komt te overlijden en je kinderen nog jonger dan 18 jaar zijn, komt je partner in aanmerking voor een nabestaandenuitkering (Anw).

Uitkerend bedrag berekenen

Als je een nabestaandenverzekering wilt afsluiten, moet je eerst de gewenste uitkering bepalen. Hoe bereken je deze maandelijkse uitkering?

Eerst ga je het nabestaandenpensioen berekenen. Bepaal welke regelingen er van toepassing zijn en wat de totale inkomsten zullen zijn:

 • Komt je partner in aanmerking en wat is de hoogte van de Anw-uitkering?
 • Zijn er verzekeringen afgesloten, bijvoorbeeld overlijdensrisico voor je hypotheek?
 • Blijft je partner hetzelfde aantal uren blijven werken, of gaat deze minder werken?
 • Wat is de hoogte van het weduwenpensioen? Zoek uit bij het pensioenfonds waar je recht op hebt?

Hier zet je de kosten tegenover, zoals:

 • Kosten kinderopvang
 • Kosten voor levensonderhoud
 • Sparen voor grotere uitgaven of vakantie
 • Kosten voor school en studie van kinderen
 • Maandelijkse vaste lasten (bv. woning)

Als je hulp nodig hebt bij de berekening kun je meer informatie vinden op de website van het Nibud.

Voor het verschil in deze twee bedragen sluit je een nabestaandenverzekering af.

Conclusie

Een nabestaandenverzekering keert uit als je overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Het afsluiten hiervan vraagt een goede voorbereiding.

Afhankelijk van jouw financiële- en gezinssituatie is het raadzaam goed uit te zoeken welke manier van verzekeren het beste bij jou en bij je gezin of partner past.

Hierbij is niet alleen de hoogte van de premie per maand aandachtspunt. Het uiteindelijke doel, bijvoorbeeld het dekken van uitvaartkosten, speelt een belangrijke rol in je keuze.

Wil je de kosten van je uitvaart verzekeren voor je nabestaanden, bekijk dan onderstaande verzekeraars voor meer informatie. Bekijk o.a. de gedekte diensten en bereken in enkele stappen je actuele premie.

op deze pagina

Veelgestelde vragen

Na het overlijden van de verzekerde komt eerst de weduwe(naar) van de verzekeringnemer in aanmerking. Is er geen weduwe(naar), dan de kinderen, ieder voor een gelijk deel. Zijn er ook geen kinderen dan komen erfgenamen in aanmerking voor de uitkering.

Bij een nabestaandenverzekering wordt er maandelijks een bedrag uitgekeerd, terwijl er bij een overlijdensrisicoverzekering eenmalig een groot bedrag wordt uitgekeerd voor bijvoorbeeld het aflossen van jouw hypotheek.

De premie die je betaalt voor een nabestaandenverzekering is niet aftrekbaar. Over de uitkering van een levensverzekering hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Het kan zijn dat de uitkering wel als vermogen in box 3 wordt aangemerkt. Of dat zo is hangt onder andere van de datum van afsluiten af, maar ook hoe de financiële verdeling tussen jou en je partner is afgesproken.