Uitvaartverzekering afsluiten

Hoe een uitvaartverzekering afsluiten?

(op onze unieke vergelijkingspagina)

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering dekt na overlijden de kosten van een begrafenis of crematie, met een vrij te besteden bedrag en/of diensten. Nabestaanden ontvangen het geld en geven wensen door voor de invulling van de diensten. 

Hoe werkt het?

 1. Bepaal hoogte verzekerde bedrag (bv €9.000,-)
 2. Kies het soort uitvaartverzekering (natura, kapitaal of combinatie)
 3. Vergelijk op kosten, looptijd en voorwaarden
 4. Bezoek jouw beste keuze en bereken premie
 5. Deel persoonlijke gegevens en gezondheidsverklaring
 6. Controleer na goedkeuring je polis en sluit af
 7. Maak verzekering waardevast

Waar let je op bij afsluiten?

Verzekerd bedrag

De hoogte van het geldbedrag hangt af van je uitvaartwensen. Om in te schatten voor welk bedrag je een uitvaartverzekering moet regelen, is het verstandig om over de volgende vragen na te denken:

 • Een begrafenis of een crematie
 • Het aantal personen op uw uitvaart
 • De locatie van de afscheidsdienst
 • De soort kist of urn

Je kunt hier op Zorgvaart je uitvaartkosten berekenen. Kijk vervolgens goed wat er wel en niet wordt meeverzekerd.

Premie en looptijd

De looptijd is van invloed op de hoogte van de premie en bepaalt tevens hoe lang je premie gaat betalen.

Dit kan zijn tot je een bepaalde leeftijd hebt bereikt of dit kan levenslang zijn en verschilt per partij.

Je leeftijd heeft invloed op de premie. Hoe ouder je bent hoe groter de kans op overlijden wordt

De hoogte van de premie ligt daardoor hoger als je ouder bent, dan als je jong bent. 

Extra's en voorwaarden

Let bij het afsluiten van een uitvaartverzekering goed op de polisvoorwaarden en tevens wat er gedekt is. Voorbeelden zijn: 

 • Is de dekking waardevast?
 • Wordt een begrafenis in het buitenland vergoed?
 • Hoeveel carenzjaren (wachttijd) worden gehanteerd?
 • Zijn kinderen meeverzekerd, en zo ja tot welke leeftijd?  

Krijg je te maken met carenzjaren dan ben je tijdelijk niet gedekt (wegens verhoogd risico), maar in de tussentijd betaal je wel premie.

Top 3 uitvaartverzekeringen

Vergelijk en bereken welke uitvaartverzekeraar de goedkoopste is (update december 2022). Je vindt de beste en goedkoopste uitvaartverzekering hieronder, en sluit deze online af op de website van de verzekeraar DELA, Monuta of Ardanta.

Dela logo
5/5
9
10
p/maand*
 • Meest flexibele pakket
 • Lage kinderpremie tot 21 jaar
 • Kan de uitvaart regelen
Monuta logo
5/5
8
70
p/maand*
 • Redelijk flexibel pakket
 • Kinderen gratis tot 18 jaar
 • Kan uitvaart regelen
compleet
Ardanta logo
4/5
12
57
p/maand*
 • Keert alleen geld uit
 • Kinderen gratis tot 21 jaar
 • Kan alleen advies geven

Hoeveel kost een uitvaartverzekering precies? Dit kan slechts een paar euro per maand zijn. Maar, het is dus verstandig om de verzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je een uitvaartpolis kiest.

Welke soort uitvaartverzekering kies je?

Er zijn 3 soorten uitvaartverzekeringen die je moet onderzoeken voordat je een uitvaartverzekering afsluit. Lees hieronder welke uitvaartverzekering het beste bij jouw wensen past.

Waarom een uitvaartverzekering?

Een groot deel van de Nederlanders beschikt over een eigen uitvaartverzekering (zo’n 70%).

En dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat een uitvaart al snel op een bedrag uitkomt dat tussen de 7.500 en 10.000 euro ligt.

Een uitvaartverzekering neemt deze financiële last uit handen. Een belangrijke reden om een uitvaartverzekering af te sluiten, is dan ook om ervoor te zorgen dat je nabestaanden na overlijden niet met een grote financiële last achterblijven.

Door de uitvaartverzekering te gebruiken kunnen je nabestaanden zich direct richten op het verzorgen van een mooi afscheid en het verlies verwerken.

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Of je een uitvaartverzekering nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid spaargeld dat je bezit. Beschik je niet over voldoende spaargeld, dan is het een geschikt alternatief. Dat zit zo:

Door een uitvaartverzekering waardevast te maken (d.m.v. indexatie), blijft de waarde van de uitvaartverzekering in verhouding met de kostprijs van een uitvaart.

Met een waardevaste verzekering stijgt de uitkering die de nabestaanden krijgen over tijd, waardoor ze ook in de toekomst nooit onverzekerd kunnen raken.

Dit in tegenstelling tot spaargeld, dat niet met de kosten van een uitvaart meestijgt.

Conclusie

Het is prettig wanneer de kosten van je begrafenis of crematie gedekt zijn. Dit is mogelijk door een uitvaart te verzekeren bij Zorgvaart’s uitvaartverzekering top 3 hierboven.

Via onze website kun je je verdiepen in de verschillende eigenschappen van verzekeraars en iedere uitvaartverzekering vergelijken met anderen, en vervolgens eenvoudig online afsluiten.

Kijk bij het vergelijken goed of je, ondanks de lage premie die je per maand gaat betalen, voldoende verzekerd bent. Hoe goedkoper de premie op hoge leeftijd, hoe lager de dekking doorgaans is.

De looptijd van de verzekering speelt een belangrijke rol. Geld sparen kan soms een betere optie zijn. Welke keuze je ook maakt, kies het type uitvaartverzekering die het beste aansluit bij jouw wensen.

op onze unieke vergelijkingspagina

Veelgestelde vragen

Het is verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten wanneer je over onvoldoende spaargeld beschikt om jouw uitvaart te laten betalen. Een uitvaart kost tussen de €7000 – €10.000.

Je moet er op letten dat de hoogte van het verzekerde bedrag de uitvaartwensen volledig dekt. Verder moet je ook letten op de hoogte van de premie, lengte van de looptijd en eventuele extra voorwaarden die verzekeraars stellen.

Uitvaartverzekering kind

Uitvaartverzekering kind: Gratis bij uw eigen polis meeverzekerd

Wil je als ouders een uitvaartverzekering voor je kind afsluiten? Bekijk welke kinderuitvaartverzekering de kosten van een kinderuitvaart het beste dekt. 

Bekijk ook het verschil tussen het gratis meeverzekeren en het aanvragen van een eigen kinderverzekering. Inclusief een handig overzicht met verzekeraars voor kinderen.

(op deze pagina)

Kind meeverzekeren

Bij de meeste uitvaartverzekeraars kun je je kind meeverzekeren op jouw uitvaartpolis. Maar, de wijze waarop dit gebeurt, wordt bepaald door de polisvoorwaarden van jouw uitvaartverzekeraar.

Tijdens de zwangerschap

Heb jij zelf al een uitvaartverzekering, dan is jouw ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap verzekerd voor een uitvaart. Bij DELA geldt dit voor de gehele zwangerschap.

Ná de geboorte tot 18 jaar

Is je kind geboren, dan is hij/zij tot 30 dagen ná de geboorte (als baby) automatisch gratis meeverzekerd op jouw polis. Bij DELA is dit zelfs tot 60 dagen.

Het is hierbij wel van belang om de gegevens van je dochter of zoon spoedig aan te melden d.m.v. het wijzigingsformulier van de verzekeraar.

Na die periode kun je hem/haar meeverzekeren tot 18 jaar óf een eigen verzekering geven met een lage kinderpremie (t.b.v. dekking laag risico), afhankelijk van de uitvaartverzekeraar die je kiest.

Al deze regels gelden doorgaans ook voor stiefkinderen en adoptiekinderen.

Eigen uitvaartverzekering kind

Je kunt je kind dus ook een geheel eigen uitvaartverzekering geven met een lage maandpremie. Dit kan o.a. bij DELA en Ardanta. Zo’n eigen uitvaartpolis heeft voordelen en nadelen.

Het voordeel is dat hij/zij dan zelf waarde opbouwt. Hierdoor zal zijn/haar ‘volwassen premie’ lager uitvallen, omdat jij als ouder een groot deel van de premie betaald hebt tijdens de kinderjaren.

Het feit dat je deze premie moet betalen kan een nadeel zijn indien je het niet breed hebt.

Vanaf welke leeftijd eigen uitvaartverzekering?

Bij de uitvaartverzekeraars Monuta en Lifetri moet een persoon vanaf 18 jaar een eigen uitvaartverzekering hebben. Bij DELA en Ardanta is dit respectievelijk 25 en 21 jaar. Echter, je kunt je kleine bij DELA of Ardanta al vanaf de geboorte een eigen polis geven.

Hoeveel kost een eigen verzekering?

Bij een dekking van € 7.000 geldt een kinderpremie tussen de €4 en €8 per maand afhankelijk van de leeftijd en uitvaartverzekeraar.

Overzicht verzekeraars

Hebben jij en je (ongeboren) kind beiden nog géén uitvaartverzekering? Dan is dit wellicht het moment om zo’n verzekering voor een uitvaart af te sluiten. Hieronder 3 vaak gekozen verzekeraars:

Dela logo
5/5
4-8 per maand
 • Ongeboren kind gratis meeverzekerd
 • Pasgeboren baby automatisch meeverzekerd voor 60 dagen
 • Dekking tot 25 jaar: €2788 (basisdiensten)
 • Eigen verzekering mogelijk
Monuta logo
5/5
Gratis meeverzekered
 • Ongeboren kind gratis meeverzekerd vanaf 20e week
 • Pasgeboren baby automatisch meeverzekerd voor 30 dagen
 • Dekking tot 18 jaar: zelfde als ouders
 • Eigen verzekering niet mogelijk
BESTE KEUZE
Ardanta logo
4/5
Gratis meeverzekered
 • Ongeboren kind gratis meeverzekerd
 • Pasgeboren baby eerst aanmelden t.b.v. gratis bijschrijven
 • Dekking tot 18 jaar: zelfde als ouders
 • Eigen verzekering mogelijk

Welke uitvaartverzekeraar is het beste voor kinderen?

Uit onderzoek van Zorgvaart komt Monuta als beste uitvaartverzekeraar voor kinderen uit de bus, wanneer men keuzevrijheid wilt en de uitvaart in Nederland (deels) wilt laten verzorgen.

Nabestaanden kunnen rekenen op een landelijk netwerk van professionele uitvaartverzorgers en persoonlijke ondersteuning.

Een minderjarige is bij Monuta niet alleen kosteloos meeverzekerd. Monuta komt ook haar afspraken na. Wanneer de rente stijgt, daalt namelijk de premie voor hun uitvaartverzekering.

Dit is cruciaal wanneer je op jonge leeftijd een uitvaartverzekering afsluit. Je maandelijkse premie zal dan na indexatie eerlijk worden geprijsd naarmate je ouder wordt.

Kan ik voor mijn kleinkinderen een uitvaartverzekering afsluiten?

Ja, het is mogelijk om als grootouder een uitvaartverzekering af te sluiten voor uw kleinkinderen. Het is raadzaam om dit (indien mogelijk) af te stemmen met de ouders. Zo voorkom je dat er onverhoopt een uitvaartverzekering bij twee verzekeraars wordt afgesloten.

Belangrijk bij kinderen

Tenslotte zijn er nog enkele belangrijke details die je moet weten. Ze zullen niet voor iedereen gelden, maar zijn het vermelden waard:

 • Een minderjarige bouwt géén waarde op in de uitvaartverzekering als hij/zij gratis is meeverzekerd. Hierdoor zal zijn/haar premie na de gratis periode hoger uitvallen, dan als er een eigen polis was afgesloten.
 • Gratis meeverzekerde kinderen zijn gedekt voor hetzelfde bedrag als vermeldt in de uitvaartpolis van één van de ouders.
 • Een kind moet na de geboorte z.s.m. aangemeld worden om in aanmerking te komen voor het kosteloos verzekeren. De verzekeraar moet de bijschrijving dan officieel goedkeuren.
 • De uitvaart van een levenloos geboren kindje is gedekt wanneer de uitvaartverzekering van de ouder minimaal 3 maanden geleden is afgesloten. 
 • Zodra men volwassen wordt, zal verzekerde pakket tegen dezelfde dekking overgeheveld worden. Je krijgt hier ruim van tevoren bericht van.

Conclusie

Hoewel het regelen van een uitvaartverzekering voor je zoon of dochter niet verplicht is, kan het interessant zijn wanneer je binnen de familie niet beschikt over een relatief hoog spaartegoed. 

Als een kind is meeverzekerd met één van de ouders of zelfstandig is gedekt, is hij/zij direct verzekerd voor een (dure) uitvaart. Diverse verzekeraars bieden dit gratis aan.

Met een eigen verzekering bouwt een kind zelf waarde op in de uitvaartverzekering waardoor de premie tijdens het volwassen leven lager zal zijn. Deze waardeopbouw vindt niet plaats als hij/zij gratis wordt meeverzekerd.

Volgens onderzoek van Zorgvaart is Monuta over het algemeen de beste keuze voor kinderen, waarbij er zowel professionele uitvaartverzorging als persoonlijke ondersteuning is.

Bereken de premie van jou en je zoon/dochter zelf op een van de websites van de uitvaartverzekeraars.

(halverwege deze pagina)

Veelgestelde vragen

Ja, via een select aantal uitvaartverzekeraars kun je je kind een eigen uitvaartverzekering geven. Bekijk hier welke twee verzekeraars het meeste gekozen worden.

Ja, het is mogelijk om als grootouder een uitvaartverzekering af te sluiten voor uw kleinkinderen. Het is raadzaam om dit (indien mogelijk) af te stemmen met de ouders. Zo voorkomt u dat er onverhoopt een uitvaartverzekering bij twee verzekeraars wordt afgesloten.

Uitvaartverzekering voor studenten

Uitvaartverzekering voor studenten

Als student denk je misschien niet direct aan het afsluiten van een uitvaartverzekering. Toch kan het voor studenten verstandig zijn om zich hier op jonge leeftijd in te verdiepen.

Dit type verzekering keert namelijk hoe dan ook een keer uit na overlijden, waardoor de kosten van een dure uitvaart voor nabestaanden verzekerd zijn.

(op deze pagina)

Hoe krijg je korting als student?

Als je gratis bent meeverzekerd met je ouders, vervalt je dekking zodra je 18 jaar wordt. Gelukkig kom je als 18-jarige student in aanmerking voor korting op een uitvaartverzekering.

Deze korting krijg je zodra je je gratis polis laat omzetten naar een volwassen polis. Deze korting is hoger dan wanneer je een aparte uitvaartverzekering gaat afsluiten.

Daarnaast drukt jouw jonge leeftijd de premie verder omlaag omdat verzekeraars studenten als minder risicovol beschouwen dan andere leeftijdsgroepen.

Het is dus voordelig om een uitvaartverzekering af te sluiten als je jonger bent en de premie lager is.

Lage premie voor studenten

Als 18-jarige betaal je ongeveer 7 euro per maand voor een studenten uitvaartverzekering. Deze verzekering dekt een bedrag van 9.000 euro, inclusief indexering. Dit bedrag is min of meer gelijk aan hoeveel een uitvaart kost.

Met deze premie heb je zonder meer de goedkoopste uitvaartverzekering voor studenten. En, met deze dekking weet je zeker dat je nabestaanden genoeg geld krijgen om jouw uitvaart te betalen.

Welke uitvaartverzekering kiezen?

Hoe kies je als student de juiste uitvaartverzekering, zodat je na je overlijden financieel voor je dierbaren kunt zorgen? Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden tijdens je keuze:

 • Gedekt bedrag
 • Maandpremie
 • Type polis
 • Looptijd

Ten eerste, het bedrag waarvoor je verzekerd wilt zijn. In andere woorden, hoeveel de verzekeraar na je overlijden zal uitkeren. Je moet overwegen hoeveel je bereid bent per maand te betalen. Er geldt:

Hoe hoger de dekking, hoe hoger de maandpremie.

Het type polis dat je kiest, heeft ook invloed op uw uitgaven en het gedekte bedrag. Ga je voor natura (diensten), kapitaal (geld) of een combinatie hiervan. Doorgaans geldt:

Hoe meer diensten je afneemt, hoe lager de premie.

De looptijd van de polis en tot welke leeftijd je verzekerd wilt zijn, speelt een kleinere rol. Meestal is de looptijd levenslang.

Zorg er in ieder geval voor dat je de voorwaarden van de polis zorgvuldig doorleest, zodat je weet wat gedekt is en wat niet.

Uitvaartverzekeraars studenten

Hieronder kun je de maandpremie (kosten) en de verschillen aflezen van twee verzekeraars die vaak door studenten worden gekozen: DELA en Monuta. De looptijd is bij beide levenslang.

Dela logo
5/5
9200
00
verzekerd bedrag
 • Dienstenpakket: €6200
 • Vrij te besteden: €3000
 • 18 jaar: €7,25
 • 19 jaar: €7,41
 • 20 jaar: €7,56
 • 21 jaar: €7,72
 • 22 jaar: €7,90
 • 23 jaar: €8,08
Monuta logo
5/5
9000 verzekerd bedrag
 • Dienstenpakket: €2200
 • Vrij te besteden: €6800
 • 18 jaar: €6,74
 • 19 jaar: €6,89
 • 20 jaar: €7,06
 • 21 jaar: €7,22
 • 22 jaar: €7,39
 • 23 jaar: €7,57
Goedkoopste

Nu zul je misschien denken “welke verdeling tussen diensten en het vrij te besteden deel is het beste?” Dit is een persoonlijke keuze en kun je verder onderzoeken op de websites van DELA en Monuta.

Conclusie

Hoe eerder in je leven je een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager je premie per maand is. Hiermee dek je de kosten van een uitvaart á ongeveer 9000 Euro en worden nabestaanden ontzien.

Aangezien in Nederland 70% van de bevolking is voorzien van zo’n verzekering, lijkt dit unaniem te worden gezien als een goede reden om hiervoor te kiezen.

op onze unieke vergelijkingspagina

Veelgestelde vragen

Iemand die bijna 18 jaar wordt, en reeds was meeverzekerd met de ouders, kan een extra lage uitvaartpolis ontvangen indien zijn/haar oude polis wordt omgezet in een eigen polis.

Zorgvaart denk van wel. Hoe jonger je bent, hoe lager je maandpremie is. Hiermee ontzie je nabestaanden voor de hoge kosten van jouw uitvaart, zonder dat jij hier financieel veel van merkt.

Begrafenisverzekering afsluiten

Begrafenisverzekering afsluiten

Wil je een begrafenisverzekering afsluiten om de kosten van je uitvaart te dekken? Dan zit je hier goed!

We bespreken hier de 3 beste begrafenisverzekeringen van 2022. Zie bij welke begrafenisverzekeraar je begrafeniskosten goed gedekt zijn.

(op deze pagina)

Top 3 begrafenisverzekeringen

Hier kun je in detail de top drie beste begrafenisverzekeringen van Nederland vergelijken. Via iedere begrafenisverzekeraar kun je een begrafenis verzekeren aan de hand van je persoonlijke wensen.

Dela logo
5/5
9
10
p/maand*
 • Meest flexibele pakket
 • Lage kinderpremie tot 21 jaar
 • Kan de uitvaart regelen
Monuta logo
5/5
8
70
p/maand*
 • Redelijk flexibel pakket
 • Kinderen gratis tot 18 jaar
 • Kan uitvaart regelen
compleet
Ardanta logo
4/5
12
57
p/maand*
 • Keert alleen geld uit
 • Kinderen gratis tot 21 jaar
 • Kan alleen advies geven

Wat is een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering is een verzekering die de kosten van een begrafenis dekt. Met een begrafenisverzekering zorg je ervoor dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over de dekking van de kosten van jouw uitvaart wanneer je overlijdt. 

Door een begrafenisverzekering af te sluiten, kun je de kosten dekken die met een begrafenis gepaard gaan, zoals de uitvaartkist, grafkosten van de begraafplaats, een grafkist, bloemen voor de rouwstoet en andere kosten in verband met de ceremonie en de begraafplaats.

Een begrafenisverzekering is bedoeld om naaste familieleden met een verzekerd bedrag te helpen de kosten van een begrafenis te dekken in geval van overlijden. Het vergoedt ook eventuele extra kosten.

Als er bijvoorbeeld speciale verzoeken van familieleden of vrienden zijn voor de uitvaartdienst, kunnen deze binnen het pakket met diensten van de begrafenisverzekeraar worden gedekt.

Wat kost een begrafenisverzekering?

Bekijk hieronder hoeveel een begrafenisverzekering per maand kost voor een persoon van 31 jaar.

VerzekeraarVerzekerd bedragPremie p/m
DELA€ 9.000,-€ 9,84
Monuta€ 9.000,-€ 12,30
Ardanta€ 9.000,-€ 13,55

De kosten van een begrafenisverzekering kunnen van meerdere factoren afhangen. Ze zijn ook iets hoger dan bij een crematie, omdat er meer bij komt kijken.

Ze zijn afhankelijk van:

 • de leeftijd van de verzekerde
 • het soort begrafenisverzekering
 • hoogte van het verzekerde bedrag

De verzekeringspremies worden ook beïnvloed door de periode waarvoor je de polis afsluit; een langere looptijd betekent meestal het betalen van een lagere maandelijkse premie.

Het type begrafenisverzekering dat je afsluit zal ook van invloed zijn op de kosten; sommige polissen bieden een uitgebreidere dekking dan andere, en dit kan leiden tot hogere premies.

Bovendien kunnen sommige polissen extra voordelen bieden, zoals rouwbegeleiding of een uitkering ineens, die de kosten kunnen verhogen.

Uiteindelijk worden de kosten van een begrafenisverzekering bepaald door veel verschillende factoren en het is belangrijk om al deze factoren in overweging te nemen voordat je een begrafenispolis afsluit.

Waarom een begrafenisverzekering ?

Het overlijden van een persoon kan grote financiële gevolgen hebben op nabestaanden die over onvoldoende spaargeld beschikken. Een begrafenisverzekering is een belangrijke verzekering die hen ten tijde van een rouwproces (financieel) helpt beschermen na jouw overlijden.

Het zorgt ervoor dat zij tijdens een verdrietige periode niet achterblijven met onverwachte kosten en recht hebben op een geldbedrag als vergoeding voor diensten, producten en uitvaartregelingen.

Kortom, een befrafenisverzekering biedt zekerheid en is een waardevol instrument voor degenen die ervoor willen zorgen dat er voor hun dierbaren wordt gezorgd na hun overlijden.

Soorten begrafenisverzekeringen

Conclusie

Een verzekeraar helpt bij het regelen van de begrafenis en zorgt voor afsluiting wanneer je bent overleden.

Dit type verzekering kan jouw nabestaanden na jouw overlijden financieel ontlasten, zodat zij zich kunnen concentreren op een mooie uitvaart en jouw nagedachtenis in plaats van zich zorgen te maken over hoe zij de begrafenisdienst moeten betalen.

Een begrafenisverzekering kan ook gemoedsrust geven in de wetenschap dat je maatregelen hebt genomen om ervoor te zorgen dat jouw familie niet financieel wordt belast op zo’n moeilijk moment waarbij er een hoop regelwerk nodig is.

Wil je in detail een begrafenisverzekering vergelijken met andere verzekeraars? Klik dan op de onderstaande button.

(op onze unieke vergelijkpagina)

Veelgestelde vragen

Afhankelijk van jouw wensen betaal je gemiddeld € 7.000 tot € 10.000 voor een begrafenis in Nederland. Deze kosten zijn lager voor een crematie.

Bij een aanvraag op 30-jarige leeftijd kost een uitvaartverzekering ongeveer € 12,- per maand. Je bent dan gedekt voor een begrafenis die maximaal € 9.000 kost.

Nabestaandenverzekering

Nabestaandenverzekering

Wil je een nabestaandenverzekering regelen om nabestaanden met een uitkering achter te laten nadat je overlijdt? Dat kan een goed idee zijn. 

We leggen uit wat dit type overlijdensrisicoverzekering inhoudt en laten zien hoe je een nabestaandenverzekering kunt vergelijken en afsluiten.

(op deze pagina)

Nabestaandenverzekeringen vergelijken

Hieronder vind je drie vaak gekozen verzekeraars die een nabestaandenverzekering aanbieden.

Allianz logo
4/5
8
70
p/maand*
 • Eenmalige kosten: €70
Dela logo
5/5
6
04
p/maand*
 • Eenmalige kosten: €16,80
voordelig
Centraal Beheer logo
4/5
6
07
p/maand*
 • Eenmalige kosten: €69

* De premie is berekend aan de hand van de volgende parameters:

 • Niet-rokend
 • Leeftijd 35 jaar
 • Looptijd: 40 jaar
 • Uitkering: €50.000
 • Gelijkblijvende premie

Deze premies zijn een voorbeeld. Bereken je eigen premie op de website van de verzekeraars.

Wat is een nabestaandenverzekering

Een nabestaandenverzekering is een soort levensverzekering die een uitkering verstrekt aan nabestaanden bij overlijden van de verzekerde en wordt ook overlijdensrisicoverzekering genoemd. 

Wanneer iemand deze afsluit, betaalt hij maandelijks in wezen voor een polis die een periodiek of vast bedrag uitkeert als hij tijdens de looptijd van de polis overlijdt.

Een nabestaandenverzekering kan je gemoedsrust geven in de wetenschap dat er financieel voor jouw nabestaanden wordt gezorgd als je onverwachts komt te overlijden.

Waarom een nabestaandenverzekering afsluiten?

Een nabestaandenverzekering kan een groot voordeel bieden aan degenen die achterblijven na het overlijden van een dierbare.

Zo kan het geld dat vrij komt, bijvoorbeeld worden gebruikt voor studiekosten, successierechten en andere kosten in verband met het overlijden van een dierbare

In sommige gevallen kan het bedrag dat een nabestaandenverzekering oplevert meerdere malen hoger zijn dan wat er oorspronkelijk aan premies is betaald.

Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor degenen die ervoor willen zorgen dat er voor hun gezin wordt gezorgd in geval van overlijden.

Het afsluiten van een nabestaandenverzekering is een verstandige beslissing die uw gezin financiële zekerheid kan bieden in moeilijke tijden.

Wat kost een nabestaandenverzekering?

De gemiddelde kosten van een nabestaandenverzekering kun je in onderstaande tabel vinden.

VerzekeraarSoortPremie p/mnd
DELALineair dalend€2,81
NNLineair dalend€2,81
AllianzLineair dalend€3,52
ASRLineair dalend€3,76
Centraal BeheerLineair dalend€4,23

Op basis van een 35-jarige man, niet-rokend, en een uitkering van €50.000.

Naast je premie betaal je ook poliskosten en distributiekosten. Bij DELA zijn de poliskosten €0,57 per maand en distributiekosten eenmalig €16,80.

De premiekosten van een nabestaandenverzekering hangen af van verschillende factoren, zoals

 • je leeftijd
 • je gezondheid
 • de termijn waarvoor je je wilt verzekeren
 • de hoogte van de dekking die je nodig hebt

Er geldt: hoe langer de looptijd en hoe hoger het dekkingsbedrag, hoe hoger de premie.

Er zijn echter veel verschillende soorten polissen beschikbaar, dus het is belangrijk om rond te kijken en premies te vergelijken om een polis te vinden die aan uw behoeften voldoet tegen een prijs die je zich kunt veroorloven.

Soorten nabestaandenverzekeringen

Er zijn drie belangrijke soorten nabestaandenverzekeringen:

 1. annuïtair dalend
 2. lineair dalend
 3. gelijkblijvend

De premie blijft bij een annuïtair dalende verzekering gedurende de looptijd min of meer gelijk, maar het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden neemt jaarlijks steeds meer af

Een lineair dalende verzekering waarbij de uitkering naarmate de tijd vordert met een vast bedrag lager wordt.

De belangrijkste eigenschap van een gelijkblijvende nabestaandenverzekering is dat de verzekeringspremie en uitkering gedurende de looptijd hetzelfde blijft.

Periodiek of eenmalig uitkeren

Voordat je een keuze maakt, moet je voor jezelf bepalen of je de verzekering periodiek (maandelijks) of eenmalig wilt laten uitbetalen.

Er zijn in Nederland een aantal maatschappijen die een nabestaandenverzekering aanbieden met maandelijkse uitkering. Twee hiervan zijn TAF en Loyalis.

Laat je liever in één keer een bedrag uitkeren, dan kies je voor bijvoorbeeld DELA, ABN, Interpolis, Nationale Nederlanden, Centraal Beheer, Unive, Allianz, ASR of FBTO.

Via je werkgever krijg je soms ook een extra uitkering betaald. Sommige werkgevers kiezen ervoor om een collectieve verzekering voor hun personeel af te sluiten.

In geval van overlijden wordt dan bijvoorbeeld 3 x het jaarsalaris uitgekeerd. Misschien een idee voor als je zelf werkgever bent? Meer informatie hierover vind je bij Dazure.

Wat regelt de overheid?

Als je zelf komt te overlijden en je kinderen nog jonger dan 18 jaar zijn, komt je partner in aanmerking voor een nabestaandenuitkering (Anw).

Uitkerend bedrag berekenen

Als je een nabestaandenverzekering wilt afsluiten, moet je eerst de gewenste uitkering bepalen. Hoe bereken je deze maandelijkse uitkering?

Eerst ga je het nabestaandenpensioen berekenen. Bepaal welke regelingen er van toepassing zijn en wat de totale inkomsten zullen zijn:

 • Komt je partner in aanmerking en wat is de hoogte van de Anw-uitkering?
 • Zijn er verzekeringen afgesloten, bijvoorbeeld overlijdensrisico voor je hypotheek?
 • Blijft je partner hetzelfde aantal uren blijven werken, of gaat deze minder werken?
 • Wat is de hoogte van het weduwenpensioen? Zoek uit bij het pensioenfonds waar je recht op hebt?

Hier zet je de kosten tegenover, zoals:

 • Kosten kinderopvang
 • Kosten voor levensonderhoud
 • Sparen voor grotere uitgaven of vakantie
 • Kosten voor school en studie van kinderen
 • Maandelijkse vaste lasten (bv. woning)

Als je hulp nodig hebt bij de berekening kun je meer informatie vinden op de website van het Nibud.

Voor het verschil in deze twee bedragen sluit je een nabestaandenverzekering af.

Conclusie

Een nabestaandenverzekering keert uit als je overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Het afsluiten hiervan vraagt een goede voorbereiding.

Afhankelijk van jouw financiële- en gezinssituatie is het raadzaam goed uit te zoeken welke manier van verzekeren het beste bij jou en bij je gezin of partner past.

Hierbij is niet alleen de hoogte van de premie per maand aandachtspunt. Het uiteindelijke doel, bijvoorbeeld het dekken van uitvaartkosten, speelt een belangrijke rol in je keuze.

Wil je de kosten van je uitvaart verzekeren voor je nabestaanden, bekijk dan onderstaande verzekeraars voor meer informatie. Bekijk o.a. de gedekte diensten en bereken in enkele stappen je actuele premie.

op deze pagina

Veelgestelde vragen

Na het overlijden van de verzekerde komt eerst de weduwe(naar) van de verzekeringnemer in aanmerking. Is er geen weduwe(naar), dan de kinderen, ieder voor een gelijk deel. Zijn er ook geen kinderen dan komen erfgenamen in aanmerking voor de uitkering.

Bij een nabestaandenverzekering wordt er maandelijks een bedrag uitgekeerd, terwijl er bij een overlijdensrisicoverzekering eenmalig een groot bedrag wordt uitgekeerd voor bijvoorbeeld het aflossen van jouw hypotheek.

De premie die je betaalt voor een nabestaandenverzekering is niet aftrekbaar. Over de uitkering van een levensverzekering hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Het kan zijn dat de uitkering wel als vermogen in box 3 wordt aangemerkt. Of dat zo is hangt onder andere van de datum van afsluiten af, maar ook hoe de financiële verdeling tussen jou en je partner is afgesproken.