Voor iedere verzekering geldt dat je wilt weten wat er bij uitgekeerd wordt. Dit geldt misschien nog wel het meeste voor een uitvaartverzekering. Immers, hoe we er ook tegenaan kijken, iedereen heeft uiteindelijk een uitvaart nodig. Om te voorkomen dat het verzekerde bedrag uiteindelijk niet voldoende is, is het belangrijk om te kijken naar je huidige premie. Deze is namelijk zo uitgerekend dat het goed aansluit op wat je wensen voor de uitvaart zijn. Hoewel een te hoge premie vervelend is, is het vooral een te lage premie die je wilt voorkomen.

Afhankelijk van verzekeraar

Het is doorgaans afhankelijk van de verzekeraar welk bedrag er bij overlijden wordt uitgekeerd. Over het algemeen kun je uitgaan van een bedrag tussen de 7.000 en 10.000 euro, maar sommige verzekeraars zijn hier flexibeler in dan andere. Een goede manier om er achter te komen welke verzekeraar het meeste uitkeert is door ze met elkaar te vergelijken.

Hoeveel er door de verzekeraar wordt uitgekeerd is ook afhankelijk van welke onderdelen van de uitvaart door hen vergoed worden. Onderdelen waar je hierbij aan kunt denken zijn bijvoorbeeld het vervoer en de kist, maar ook de uitvaartverzorger en de aankleding van de uitvaart. Sommige verzekeraars zijn verbonden aan een specifieke uitvaartverzorger. Dit kan betekenen dat zij dus ook standaard meer of minder geld uitkeren, afhankelijk van de prijzen.

Afhankelijk van soort polis

Het is niet alleen een kwestie van de juiste verzekeraar kiezen. Je moet er ook op letten wat er door de polis wordt vergoed. Bij veel verzekeraars kun je kiezen uit meerdere pakketten, die variëren in welke onderdelen ze vergoeden. Een standaard pakket is meestal genoeg voor de vaststaande onderdelen van een uitvaart. Moet er iets speciaals gebeuren wat betreft de aankleding of bepaalde rituelen, dan wordt dit meestal alleen vergoed door pluspakketten. Ook vervoer vanuit of naar het buitenland valt meestal niet onder een basispakket.

Natura of kapitaal

Naast de vraag welk bedrag verzekerd is, is het ook belangrijk om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor hoe dit geld besteed wordt. Daarom kun je kiezen tussen een natura of kapitaal verzekering. Bij een natura uitvaartverzekering verloopt alles via de uitvaartverzorger; bij een kapitaal verzekering krijgen nabestaanden zelf meer vrijheid om de uitvaart in te vullen. Welke van deze twee beter is, is voor iedereen verschillend.