Wanneer een familielid of andere geliefde van je komt te overlijden kom je uiteraard in een heftige tijd terecht waarbij je veel verdriet hebt. Daarnaast wordt er nog van alles van je verwacht wanneer het neerkomt op het organiseren van de uitvaart. Niet iedere nabestaande zit hier op te wachten. Het is dan ook verstandig om enkele stappen te volgen die je het beste kunt nemen wanneer er iemand komt te overlijden. Daarnaast is het natuurlijk ook te hopen dat de overledene een uitvaartverzekering heeft afgesloten, waardoor niet alleen de uitvaart bekostigd kan worden. Veel belangrijker voor veel nabestaanden is dan ook dat er speciale wensen in de uitvaartverzekering zijn opgenomen, waardoor de uitvaart zeer persoonlijk wordt.

Eerste stappen?

Wanneer er iemand die dicht bij je staat komt te overlijden wordt er vaak iemand van de nabestaanden aangewezen om te helpen bij het organiseren van de uitvaart. Allereerst zal beslist moeten worden of de overledene wordt gecremeerd of begraven. Daarnaast moet er ook een overlijdensverklaring worden opgesteld door een arts. Hierna kun je nagaan of de overledene een uitvaartverzekering heeft afgesloten. Wanneer dit het geval is kun je bij de verzekeraar opvragen wat er precies in de verzekering is opgenomen en wat er allemaal wordt gedekt. Als dit allemaal helder is kun je contact opnemen met een uitvaartverzorger.

Het kan zijn dat de uitvaartverzekeraar van de overledene samenwerkt met een vaste uitvaartverzorger, in dat geval hoef je niet zelf op zoek naar een uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger is hierna in staat om je te helpen bij het vormgeven van de uitvaart, zodat de uitvaart op de best mogelijke manier plaats kan vinden.

Na de uitvaart
Ook na de uitvaart heb je vaak nog enkele zaken te regelen als nabestaande. Zo zijn er enkele praktische zaken die geregeld moeten worden. Denk hierbij aan het wijzigen van de tenaamstelling van de bankrekening van de overledene. Ook kun je alle lopende verzekering opzeggen van de overledene. Daarnaast kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld het pensioen uit te laten keren, hier heb je vaak een overlijdensakte voor nodig. Wanneer de overledene in het bezit was van een huis dien je ook de hypotheek stop te zetten.