Wanneer je op jonge leeftijd besloten hebt om een uitvaartverzekering af te sluiten kan het zijn dat je nog niet precies weet hoe je eigen uitvaart er uit moet komen te zien. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een verkeerde keuze. In sommige gevallen is het bij de uitvaartverzekeraar niet mogelijk om de uitvaartverzekering te annuleren. Dit kun je vaak alleen doen door de verzekering af te kopen. Maar kun je een uitvaartverzekering afkopen en hoe gaat dat precies in zijn werk?

Stoppen met de verzekering: de afkoopoptie

Het is niet altijd even gemakkelijk om een uitvaartverzekering te annuleren. Vaak wordt dan ook gebruik gemaakt van een afkoopsom. Hierdoor dien je een bepaald bedrag te betalen om de uitvaartverzekering te kunnen annuleren. Dit is voornamelijk in het leven geroepen zodat de verzekeraar in staat is de gemaakte kosten op de consument te kunnen verhalen. Wanneer zij dit niet zouden doen is het mogelijk dat ze verlies maken op de uitvaartverzekering. Dat zou van invloed zijn op de continuïteit.

De afkoopsom wordt onder andere bepaald door te berekenen hoeveel je in totaal al hebt gespaard bij de verzekeraar. Daarnaast worden ook de administratieve kosten bij elkaar opgeteld. Deze worden dan van het totaal bij elkaar gespaarde bedrag afgehaald. Hierdoor is de verzekeraar er zeker van dat zij geen verlies lijden op de verzekering. Deze manier van berekenen houdt onder andere in dat je weinig over zult houden wanneer je de uitvaartverzekering al binnen korte tijd na afsluiten wilt annuleren. Vaak loont het dan ook niet om een uitvaartverzekering te annuleren.

Voorwaarden voor afkopen

Om er zeker van te zijn hoe de verzekeraar precies om gaat met het annuleren van de uitvaartverzekering is het van belang om de voorwaarden door te nemen. Hierdoor ben je voor afsluiten al op de hoogte van de voorwaarden en bepalingen. Daarnaast kun je aan de hand van deze informatie ook de verschillende uitvaartverzekeraars met elkaar vergelijken. Hierdoor ben je in staat een betere keuze te maken, waardoor je uiteindelijk niet eens hoeft te annuleren. Daarnaast kom je later ook niet voor verrassingen te staan mocht je toch de uitvaartverzekering willen annuleren.