Uitvaartverzekeraars vergelijken

Minder bekende en meer gespecialiseerde uitvaartverzekeraars zijn bijvoorbeeld Axent en Ardanta.

Acceptatie door de verzekeraar

Als je een uitvaartverzekering wilt afsluiten, hoop je natuurlijk dat je aanvraag door de verzekeraar geaccepteerd wordt. Net als bij andere verzekeringen is het namelijk zo dat een verzekeraar je soms kan weigeren. Hiervoor kan de verzekeraar verschillende redenen hebben, en je wordt hier misschien niet altijd goed over ingelicht. Als je in een bepaalde situatie zit die kans op een verzekering vermindert, vinden wij dat je recht hebt om te weten waarom. Daarom hebben we hier verder uitgelegd hoe het zit met acceptatie bij uitvaartverzekeringen.

Geen verplichting voor verzekeraar
Zoals gezegd heeft een verzekeraar niet de verplichting om een aanvraag te accepteren. Dit is voor jou als consument vervelend, maar er is vaak niks aan te doen. Om die reden is het belangrijk dat je je van tevoren inleest over wat voor jou de mogelijkheden zijn. Heb je misschien een dringende behoefte aan een uitvaartverzekering, dan zul je er achter moeten komen welke verzekeraar dan met jou in zee wil gaan. Kijk hiervoor op de websites van verschillende verzekeraars.

Waarom weigering?
Er zijn diverse redenen voor weigering te bedenken. Als je in het verleden niet altijd netjes je verzekeraars hebt betaald, kan een uitvaartverzekeraar dit inzien. In dat geval is er een grote kans op weigering. Wat ook veel voorkomt is dat een risicovolle doelgroep wordt geweigerd. Hiermee wordt bedoeld: de mensen waarbij de kans op spoedige uitkeringen groot is, vanwege de leeftijd of de gezondheid. Veel verzekeraars hanteren daarom de carenzjaren: als je op hogere leeftijd een uitvaartverzekering afsluit, zul je bij vroegtijdig overlijden slechts een deel van het afgesproken bedrag uitgekeerd krijgen.

Wat te doen bij weigering?
Als je het bij een uitvaartverzekeraar hebt geprobeerd maar je bent afgewezen, dan betekent dit nog niet dat je geen kans van slagen hebt. Door je goed in te lezen wat de regels van verschillende verzekeraars zijn kun je een betere keus maken. Sommige verzekeraars zijn namelijk flexibeler dan anderen, waardoor je meer kans maakt. Wat je ook kunt doen om de kans te vergroten is het aanvragen van een gezondheidsformulier. Als na invulling van deze vragen blijkt dat je op hogere leeftijd wel gezond bent, dan zul je eerder een uitvaartverzekering krijgen.

Goede doelen

Uitvaartverzekeraars zijn niet alleen de instanties die ervoor zorgen dat een uitvaart bekostigd kan worden. Deze organisaties steunen namelijk ook goede doelen op het gebied van afscheid nemen. Uitvaartondernemingen beseffen dat het verlies van een dierbare een ongelooflijke impact kan hebben. Voor sommige nabestaanden is er niet altijd de juiste steun aanwezig in de persoonlijke omgeving. Daarom worden er speciale projecten en initiatieven georganiseerd die als doel hebben het omgaan met verlies makkelijker te maken.

Een bijdrage maakt zoveel mogelijk
Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, zijn er twee mogelijkheden. Bij sommige verzekeraars word je automatisch lid van hun goededoelenfonds. In andere gevallen gaat het om individuele bijdragen die niet bij de premie in zitten. Je wilt zelf misschien nog niet denken aan hoe de periode rondom een verlies er uitziet. Misschien is het daarom juist nog mooier om anderen indirect te steunen in hun verwerking. Door de vele donaties aan de fondsen zijn er al veel bijeenkomsten en evenementen geweest die het verlies voor veel mensen dragelijker hebben gemaakt.

Raak zelf geïnspireerd
Natuurlijk kun je ook zelf eens naar een bijeenkomst gaan. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met het verwerken van een verlies, dan zijn er altijd genoeg mensen die je een hart onder de riem kunnen steken. Door lid van een fonds te worden ontvang je overigens meestal ook een magazine. Hierin staan tips over verwerking en verzekeringen, en je kunt er ook inspiratie in opdoen voor als het zover is.

Vergelijk verzekeraars en kies
Als je verzekeraars gaat vergelijken, kun je er dus op letten wat de mogelijkheden zijn op het gebied van fondsen. Natuurlijk is het voor jou het fijnste als je de laagste premie betaalt, maar hou dus in je achterhoofd dat er ook andere zaken zijn. Door goed te kijken wat verzekeraars precies vergoeden en hoeveel de uitkering bij overlijden zou zijn ben je al goed onderweg. Misschien is het lid worden bij een fonds helemaal niks voor jou. In dat geval kun je natuurlijk het beste voor de voordeligste optie gaan. Toch is het aan te raden eens te kijken naar de verschillende mogelijkheden. Door lidmaatschap van een fonds kun je veel mensen steunen, inclusief jezelf.

Zorg ook voor duidelijke wensen

Een uitvaart kun je ook wel beschouwen als de laatste reis die je zult maken. Voor iedere reis is het belangrijk om goed voorbereid te zijn, en dit geldt misschien wel het meeste voor de uitvaart. Na het kiezen van de juiste uitvaartverzekeraar en -verzekering, begint het eigenlijk pas. Omdat iedereen andere ideeën heeft over de uitvaart, is eigenlijk geen enkele uitvaart hetzelfde. Misschien heb je ook wel specifieke wensen om de uitvaart tot een heel persoonlijk en bijzonder geheel te maken. Het duidelijk hebben van je wensen heeft een aantal voordelen:

 

  • Het geeft rust
    Hoewel we niet graag vooruitkijken naar ons overlijden, is het slim om zo nu en dan stil te staan bij je uitvaartwensen. De beste manier om dit te doen is door je wensen vast te leggen. Zo is er voor iedereen duidelijkheid en geeft die jezelf rust. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de verzekeraar en voor je dierbaren. Mocht je komen te overlijden, dan kunnen zij in ieder geval ervoor zorgen dat de uitvaart naar jouw wens vormgegeven wordt. Wat betreft specifieke wensen is er van alles mogelijk bij uitvaarten. In sommige kringen is het bijvoorbeeld gewoon om een uitvaart een meer feestelijke sfeer te geven. In zulke gevallen wordt er bijvoorbeeld een zanger of band ingehuurd, en wordt alles wat vrolijker aangekleed. Ook voor andere rituelen, of wensen wat betreft aankleding en kist, kun je bij een uitvaartverzorger terecht. Als je in je uitvaartwensen hebt vastgelegd wat de bedoeling is, zal iedereen na afloop zeggen dat de uitvaart niet beter had kunnen passen.
  • Duidelijkheid voor nabestaanden
    Ook is het zo dat nabestaanden gewoon de duidelijkheid verdienen omtrent je wensen. Ze hebben het vaak al moeilijk genoeg in een tijd van rouw. Als er geen leidraad is voor de uitvaart, kan het belastend zijn voor de nabestaanden om het zelf te gaan regelen. Door documentatie van je wensen weten zij waar ze aan toe zijn. Zij willen per slot van rekening ook dat de uitvaart een passend afscheid is. De keuze voor een betrouwbare uitvaartverzekeraar helpt hierbij: de nabestaanden hoeven zich tenslotte geen zorgen meer te maken over de financiële kant van de uitvaart.
  • Bij duidelijke wensen kun je een meer passende verzekering vinden
    Om specifieke wensen te kunnen bekostigen, is er soms meer geld nodig dan bij een standaard uitvaart. Als je al vroeg hebt vastgelegd wat je wensen op het gebied van een uitvaart zijn, kun je bij het afsluiten van de uitvaartverzekering deze doorgeven. Heb je nog geen idee, of wil je eerst eens kijken wat de mogelijkheden zijn, informeer dan eens bij een uitvaartverzorger.