Wanneer je komt te overlijden is het vaak voor je nabestaanden niet te doen om de gehele uitvaart zelf te organiseren. Hier komt in de meeste gevallen een uitvaartverzorger bij kijken. Zij nemen veel taken van de nabestaanden over, zodat zij hun verdriet kunnen verwerken. De uitvaartverzorger die je nabestaanden helpt bij het organiseren van de uitvaart kun je niet altijd zelf kiezen. Het is dan ook aan te raden om in de voorwaarden van de verzekeraar te kijken hoe zij omgaan met de keuzevrijheid voor een uitvaartverzorger. Hierdoor weet je al wat je kunt verwachten voordat je de uitvaartverzekering afsluit. Enkele bekende uitvaartverzekeraars zijn DELA en Monuta.

Vaste uitvaartverzorger

Vaak is het bij een natura polis zo dat de verzekeraar met een vaste groep uitvaartverzorgers werkt. Hierdoor is niet alleen de samenwerking op een goed niveau, door de afspraken die onderling gemaakt kunnen worden is de verzekeraar ook in staat de prijs van een dergelijke natura polis te verlagen. Daarnaast staat een natura polis er al om bekend dat het veel werk voor de nabestaanden uit handen neemt. Zo worden onder andere de financiële gevolgen van de uitvaart geregeld door de verzekeraar en uitvaartverzorger. Hier heb je als nabestaanden niets mee te maken. Dit wordt door veel mensen erg gewaardeerd, niet in de laatste plaats omdat veel mensen geen idee hebben van al het organisatorische werk dat bij een uitvaart komt kijken.

Keuzevrijheid
Wanneer je zelf de uitvaartverzorger wilt kiezen, of er voor wilt zorgen dat je nabestaanden deze keuze zelf kunnen maken, ben je al snel aangewezen op een kapitaal polis. Deze polis staat dan ook bekend om de grote vrijheid die je hierbij krijgt. Zo kun je niet alleen zelf bepalen welke producten en diensten je wilt verzekeren, ook kun je heel eenvoudig extra wensen aan de polis toevoegen. Daarnaast wordt er niet veel samengewerkt met vaste uitvaartverzorgers bij de kapitaal polis. Hierdoor kun je altijd zelf beslissen over de persoon die je eigen uitvaart mag verzorgen. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer je eerdere ervaringen hebt met een bepaalde verzorger, zodat je weet dat die persoon ook jouw uitvaart goed kan organiseren.