Als je mensen vraagt waar ze een uitvaart het meest mee associëren, hoor je waarschijnlijk het volgende lijstje met antwoorden: afscheid nemen van de overledene; een indrukwekkend grafkist; een persoonlijke aangelegenheid; maar ook de aanwezigheid van bloemen. Rouwboeketten voegen vaak een mooie sfeer toe aan de uitvaart, en je ziet ze dan ook vaak in grote getale terug. Op het gebied van rouwboeketten bij een uitvaart is er van alles mogelijk.

Welke bloemen kiezen?

Wat betreft rouwboeketten is er eigenlijk niets te gek. Het is geheel afhankelijk van de wensen van de overledene en de dierbaren hoe dit onderdeel van de uitvaart ingevuld wordt. Soms zie je dat nabestaanden één voor één een bloem of bloemstuk op de kist leggen. Het kan ook voorkomen dat een kist aan het begin van de dienst al helemaal omgeven wordt door een bloemenzee.

Type boeketten
Qua typen boeketten is er natuurlijk ook veel keuze. Over het algemeen wordt er bij rouwboeketten voor witte rozen of andere witte bloemen gekozen. Deze kleur staat bij ons centraal in het rouwproces. Sommige mensen hebben als voorkeur dat er slechts een enkel subtiel bloemstuk op de kist geplaatst wordt. Dit kan dan bijvoorbeeld ook de favoriete bloem van de overledene zijn. Zo geef je nog een extra eerbetoon aan de dierbare. Rouwboeketten en rouwkransen kunnen tevens worden versierd met linten of andere toevoegingen. Op zo’n lint kan dan bijvoorbeeld een laatste groet in print worden geplaatst.

Wat is verzekerd?

Meestal is het zo dat de rouwboeketten bekostigd moeten worden met een vrij te besteden bedrag. Als je een kapitaal verzekering hebt kun je dus zelf je wensen aangeven wat betreft rouwboeketten. In het geval van een natura verzekering wordt alles door de uitvaartverzorger geregeld. Ook in dit geval kun je je wensen overleggen. Bij uitgebreide polissen heb je natuurlijk meer mogelijkheden, als je bijvoorbeeld een ware bloemenzee zou willen.

De kosten van rouwboeketten
Het verschilt nogal per uitvaartverzorger wat de kosten van rouwboeketten zijn. Dit is onder andere afhankelijk van welk bedrijf de boeketten afkomen. Voor relatief simpele rouwboeketten kun je uitgaan van een paar honderd euro. Als er meer specifieke wensen zijn kun je rekenen op een veelvoud hiervan. Het is daarom verstandig om bij het afsluiten van je uitvaartverzekering eerst je wensen in kaart te brengen.