Helaas is de dood iets onvermijdelijks. Het kan dus gebeuren dat iemand in het buitenland komt te overlijden. In dat geval zullen de meeste mensen het fijn vinden om in hun vaderland te worden begraven. Het is ook mogelijk om in het buitenland te worden begraven, maar voor veel mensen klinkt dit niet geschikt. Bovendien willen nabestaanden op een gepaste manier afscheid nemen van hun overleden dierbare. Als iemand is overleden in het buitenland, moet het stoffelijk overschot natuurlijk naar het vaderland gebracht worden. De officiële naam hiervoor is repatriëring.

Een uitvaart in eigen land

Iedereen heeft zo zijn eigen wensen op het gebied van de uitvaart. Er zijn dan ook meerdere redenen te bedenken waarom iemand begraven of gecremeerd zou willen worden in het eigen land. Dit kan om religieuze redenen zijn, maar ook gewoon omdat het door de nabestaanden gewenst is. Gelukkig is het net als bij andere gevallen zo dat bij repatriëring de uitvaartverzekeraar de meeste stappen op zich neemt. Een uitvaart is op zich zelf al een emotionele gebeurtenis, en dit is het al helemaal wanneer er zoveel bij komt kijken. De uitvaartverzekeraar regelt bijvoorbeeld de wettelijke formaliteiten, maar ook het vervoer van het stoffelijk overschot. Zo hoef jij je nergens zorgen over te maken.

Geef je wensen aan

Als je een uitvaartverzekering afsluit, is het belangrijk om ook je eigen wensen aan te geven. Hoewel het voor veel mensen lastig is voor te stellen dat overlijden in het buitenland kan gebeuren, moet je wel je voorkeuren doorgeven. Natuurlijk kun je dit ieder moment aanpassen als je anders het zou willen. Door je wensen omtrent repatriëring aan te geven, weet niet alleen jij, maar ook je familie waar ze aan toe zijn.

Uitvaartverzekeraars die het aanbieden

Bij het kiezen van een uitvaartverzekeraar is het belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te lezen. Zo kom je er achter of repatriëring gedeeltelijk, helemaal, of juist niet vergoed wordt. Sommige uitvaartverzekeraars hebben meer ervaring met dit soort bijzondere gevallen en kunnen je daarom goed informeren. Uitvaartverzekeraars noemen een optie voor repatriëring ook wel eens een werelddekking. Als je dus nergens iets leest over repatriëring, kun je kijken of ze wel in werelddekking voorzien.