Overstappen van verzekering, is dat mogelijk?

De meeste mensen sluiten maar één keer een uitvaartverzekering af. Dit komt niet alleen doordat het vaak erg moeilijk is de verzekering te doorgronden. Aan de andere kant denken ook veel mensen goed na over hun eigen uitvaart. Hierdoor heb je voor jezelf een goed idee van de uitvaart en kun je ook een betere keuze maken. Dit zorgt er voor dat je de uitvaartverzekering gelijk op een goede manier afsluit die geheel bij je eigen wensen past. Het kan natuurlijk zijn dat je toch tussentijds wilt overstappen op een andere uitvaartverzekering. Dit is echter niet altijd aantrekkelijk.

Overstappen
Wanneer je wilt overstappen van uitvaartverzekering is het allereerst van belang om na te gaan waarom je dit precies wilt doen. Het is namelijk niet altijd voordelig om een uitvaartverzekering te annuleren en weer opnieuw te beginnen bij een andere verzekeraar. Daarnaast is het ook niet altijd zo dat je het al reeds opgebouwde kapitaal zomaar bij een andere verzekeraar onder kan brengen. Je dient dan ook goed de voor- en nadelen in kaart te brengen die je overstap teweeg brengen. Het is dan ook niet aan te raden om ieder jaar over te stappen, zoals je dat wel bij bijvoorbeeld zorgverzekeringen ziet. Een uitvaartverzekering is daar meestal niet voor geschikt.

Overstappen

Annuleren of premievrij
In veel gevallen is het erg kostbaar om de uitvaartverzekering te annuleren. Dit gaat met erg veel kosten gepaard, waardoor er vaak niet genoeg geld meer overblijft. Daarnaast hebben sommige verzekeraars een drempel ingesteld van het aantal jaar dat je de verzekering moet hebben afgesloten voordat je kan annuleren. In de meeste gevallen wordt deze drempel op vijf jaar gezet. Hierdoor heb je al een redelijk kapitaal op kunnen bouwen, zodat de verzekeraar de kosten van het annuleren er af kan halen.

Je kunt er bij de meeste verzekeraars wel voor kiezen om de uitvaartverzekering premievrij te maken. Hierdoor stopt alsnog de betalingsverplichting. Daarnaast blijft ook het reeds opgebouwde kapitaal behouden voor de verzekeraar. Hierdoor kun je alsnog een andere uitvaartverzekering starten. Je neemt dan niet het opgebouwde kapitaal van de andere verzekering mee, maar dit wordt na je overlijden wel uitgekeerd aan de nabestaanden.