Bij elk type verzekering is het uitzoeken voor welke verzekeraar en welke polis je moet gaan kiezen. Je hebt waarschijnlijk nog niet precies op een rijtje wat je wensen zijn, en je wilt niet zomaar ergens mee in zee gaan. Dit geldt ook voor een uitvaartverzekering. In principe zit je levenslang aan een uitvaartverzekering vast. Daarom is het al helemaal belangrijk om de goede verzekering af te sluiten. Zo kom niet alleen jij, maar ook je familie, niet voor nare verrassingen te staan. Om een goede keuze te maken kun je online vergelijken, maar je kunt ook offertes opvragen van diverse uitvaartverzekeraars.

Waarom een offerte opvragen?

Een uitvaartverzekering is een product waar van alles in vastgelegd staat. De ene uitvaartverzekering is de andere niet: sommige verzekeringen geven alleen een standaard vergoeding, terwijl andere geschikter zijn voor meer specifieke wensen. Door offertes op te vragen krijg je een mooi overzicht van wat er allemaal mogelijk is. De verzekeraar stuurt per e-mail of post een offerte naar je toe, waardoor je gemakkelijk dekking en premies kunt vergelijken.

  • Voorwaarden: Misschien zijn er bepaalde voorwaarden die je niet aan staan. Misschien kom je wel kleine lettertjes tegen in de offerte die je niet zo gauw op hun site vindt. Let er wel op dat een offerte soms maar tijdelijk is. Een uitvaartverzekeraar heeft altijd te maken met oplopende prijzen. Om optimaal te profiteren van een voordelig aanbod is het daarom verstandig om snel op het aanbod in te gaan.
  • Dekking vergelijken: Het belangrijkste dat je met de offertes doet is de dekking vergelijken. Bij een uitvaart komt van alles kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het opbaren, het vervoer naar de begraafplaats, de condoleance, en de kist? Sommige verzekeraars vergoeden alleen de kosten van bepaalde onderdelen. In andere gevallen kun je rekenen op een meer uitgebreide dekking. Dit is vooral afhankelijk van of je een basis- of uitgebreid pakket kiest. Leg deze pakketten eens naast elkaar en je zult er achter komen wat het beste bij jouw wensen past.

Een uitvaartverzekering afsluiten: is dat voor levenslang?

In sommige gevallen ga je een levenslange betalingsverplichting aan bij de verzekeraar wanneer je een uitvaartverzekering afsluit. Dit houdt in dat je vanaf het moment dat je de uitvaartverzekering hebt afgesloten, tot het moment dat je komt te overlijden maandelijks een bepaald bedrag dient te voldoen. Vaak is die looptijd natuurlijk niet goed in te schatten. Hierdoor wordt er vaak een maximum leeftijd aan een dergelijke uitvaartverzekering verbonden. Dit kan bijvoorbeeld tot je 80ste levensjaar zijn.

1. Voordelen van een levenslange looptijd

Er zijn een aantal voordelen te vinden bij het afsluiten van een uitvaartverzekering met een levenslange looptijd. Voornamelijk wanneer je op jonge leeftijd de uitvaartverzekering af sluit kan je erg veel profijt hebben van een dergelijke looptijd. Dit houdt namelijk in dat er nog een zeer lange tijd staat om het totale kapitaal bij elkaar te sparen. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld vanaf je 20e tot je 80e wordt gerekend. Je hebt dan zestig jaar om de totale premie te voldoen. Dit houdt natuurlijk in dat de maandelijkse premie erg laag ligt. Hierdoor heb je bijna niet in de gaten dat je kosten betaalt voor de uitvaartverzekering, echter spaar je op die manier wel om je eigen uitvaart te kunnen betalen.

Jaarlijkse premie
Wanneer je er voor kiest om niet maandelijks, maar bijvoorbeeld jaarlijks te premie te voldoen worden deze kosten vaak nog lager. Dit komt namelijk omdat de verzekeraar eerder over het premie bedrag voor dat jaar beschikt. Dit is de verzekeraar veel waard, waardoor zij korting kunnen geven.

2. Nadelen van een levenslange looptijd

Uiteraard kun je het bovenstaande voordeel ook als nadeel zien. Wanneer je een dergelijke uitvaartverzekering aangaat weet je zeker dat je er je hele leven aan moet betalen. Een gegeven wat voor sommige mensen soms verstikkend kan werken. Daarnaast kan het zijn dat je nog niet veel kapitaal hebt opgebouwd wanneer je onverwachts vroeg komt te overlijden. In dat geval kan het zijn dat niet het gehele verzekerde bedrag wordt uitgekeerd, omdat je zelf nog te weinig kapitaal hebt ingelegd. Het is dan ook verstandig om de voorwaarden goed door te nemen wanneer je een dergelijke uitvaartverzekering afsluit. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent.

Vergelijken loont
Als je nu liever direct een uitvaartverzekering afsluit, dan kun je een vergelijkingstool gebruiken. Bij deze tool wordt rekening gehouden met de meest voorkomende wensen. Ook kun je gemakkelijk de verzekeringen van diverse verzekeraars op de premie en andere kenmerken vergelijken. Een uitvaartverzekering heb je zo in een handomdraai afgesloten. Wij van Uitvaartverzekering Vergelijken (UVV) proberen je hierbij te helpen.