Multiculturele uitvaart: de mogelijkheden

Misschien wel de beste manier om een uitvaart een persoonlijke invulling te geven is om het te laten aansluiten op de cultuur van de overleden dierbare. In Nederland hebben we bepaalde ideeën bij hoe een uitvaart er uit hoort te zien, maar in niet-westerse culturen denken ze daar vaak anders over. Nu is het zo dat Nederland een vrij multicultureel land is, en daar schenken de uitvaartondernemers tegenwoordig goed aandacht aan. Ben je zelf van plan een uitvaart te regelen waar elementen van een ‘andere’ cultuur in voorkomen? Let er dan op of de uitvaartverzekeraar zulke dingen vergoedt.

Foto

Ruimte voor niet-westerse tradities
Iedere cultuur heeft zo zijn eigen gebruiken en rituelen als het gaat om uitvaarten. Doordat er steeds meer multiculturele uitvaarten worden gehouden, weten uitvaartverzorgers steeds meer welke wensen er zijn en hoe ze hier op kunnen inspelen. Vroeger was het zo dat Nederlanders met een andere afkomst na hun overlijden naar hun vaderland werden gebracht. Tegenwoordig is dit nog steeds mogelijk, maar gelukkig is er ook veel mogelijk in Nederland zelf. Ritueel wassen of balsemen, of een uitvaart met veel zang en dans, het zijn zomaar wat mogelijkheden die je veel in niet-westerse culturen ziet.

Een geschikte uitvaartverzekering

Wanneer je van plan bent een uitvaart multicultureel in te vullen, is het belangrijk om een uitvaartverzekeraar te kiezen die hier de ruimte voor geeft. Een uitvaartverzekering is vaak óf een basispakket óf een aanvullend pakket. In een basispakket zitten alle kenmerken van een begrafenis of crematie die gebruikelijk zijn. Voor meer persoonlijke wensen is het aanvullende pakket het meest geschikt. Kies in ieder geval een verzekeraar die het mogelijk maakt om de uitvaart een multiculturele insteek te geven.

Vraag naar de mogelijkheden
Sommige uitvaartverzorgers hebben speciale vestigingen waar multiculturele uitvaarten kunnen worden voltrokken. Hier zijn bijvoorbeeld speciale ruimten ingericht waar met de gebruiken van een bepaalde cultuur rekening wordt gehouden. Joodse, Islamitische, Surinaamse, en Hindoestaanse rituelen; het is zomaar een greep uit de mogelijkheden. Specialisten op het gebied van uitvaarten zijn goed op de hoogte van de gebruiken van verschillende stromingen, zodat iedere multiculturele uitvaart prettig verloopt.