Veel mensen vinden het lastig om de kosten van de uitvaart, en de daarmee de kosten van de uitvaartverzekering, te bepalen. Dit is in veel gevallen ook niet altijd even gemakkelijk te bepalen. Echter kennen de verzekeraars wel enkele methodes om toch een goede premie te kunnen berekenen, zodat je er van uit kunt gaan dat de uitvaart die je voor ogen hebt daadwerkelijk gefinancierd kan worden na je overlijden.

Kosten nemen toe
Het is algemeen bekend dat de kosten van de gemiddelde uitvaart ieder jaar iets toenemen. Hierdoor zal de uitvaart die je vandaag de dag afsluit op het moment dat het echt nodig is duurder zijn dan dat je nu kunt voorzien. Het is dan ook van belang om de uitvaartverzekering hier op in te stellen, zodat je uiteindelijk wel je eigen uitvaart kunt bekostigen, een reden voor velen om de uitvaartverzekering überhaupt af te sluiten. De meeste verzekeraars kijken dan ook om de aantal jaar naar de uitvaartverzekering die je hebt afgesloten en passen zo mogelijk de maandelijkse premie aan. Hierdoor zorg je er voor dat de uitvaartverzekering die je hebt afgesloten toereikend blijft voor de wensen die je hebt aangegeven.

Welke eigen wensen heb je bij de uitvaart?

Uiteraard is de uitvaartverzekering ook afhankelijk van de eigen wensen die je aangeeft voor je uitvaart. Wanneer je een sobere uitvaart kiest is de maandelijkse premie die je dient te betalen lager dan een uitgebreide uitvaart waar veel extra wensen aan worden toegevoegd. Het is voor een verzekeraar van te voren dan ook niet altijd even eenvoudig om de totale premie te berekenen. Daarnaast is de premie ook niet altijd alleen afhankelijk van enkele specifieke wensen die je hebt. Zo is de keuze voor een begrafenis meestal al duurder dan een crematie. Bij een begrafenis komen dan ook vrijwel altijd kosten voor de grafsteen en grafrechten kijken.

Type verzekering heeft ook invloed
Ook het type verzekering dat je kiest kan van invloed zijn op de maandelijkse kosten van de uitvaartverzekering die je afsluit. Zo is een natura polis in de meeste gevallen iets goedkoper, omdat dit standaard pakketten zijn. Wanneer je voor een kapitaal polis kiest heb je vaak enkele wensen die niet binnen de standaard pakketten vallen, deze zijn vaak duurder.