Het komt gelukkig niet heel vaak voor dat je te maken krijgt met een overleden familie lid. Dit is natuurlijk fijn, omdat je zo omringt blijft met de mensen die je lief hebt. Echter betekent dit ook dat er veel onduidelijkheid heerst bij een grote groep mensen wanneer er toch plots iemand komt te overlijden. Zo komt het vaak voor dat mensen niet weten wat ze precies moeten doen en is het ook niet altijd duidelijk wat er allemaal geregeld is en moet worden. Een punt waar veel onduidelijkheid omheen hangt is het overlijden en de belastingen die hierbij horen.

Bespaar op de kosten
Om er zelf voor te zorgen dat je eigen uitvaart bekostigd kan worden en op de manier kan worden georganiseerd zoals je die zelf voor ogen hebt sluiten veel mensen een uitvaartverzekering af. Hierdoor spaar je voor een lange tijd iedere maand een klein deel van het totale kapitaal. Hoe hoog dit kapitaal moet zijn is natuurlijk volledig van je eigen wensen afhankelijk. Wanneer je voor een normale uitvaart kiest kan dit vaak al voor enkele duizenden euro’s. Heb je meer specifieke wensen en wil je de uitvaart groots vormgeven, komt er vaak meer geld bij kijken. Om er voor te zorgen dat je nabestaanden niet voor deze kosten op moeten draaien, en om aan te geven welke wensen je zelf hebt, is een begrafenisverzekering het perfecte middel.

Welke  belastingen zijn er bij een uitvaart?

Er heerst vaak veel onduidelijkheid over het belastingtechnische verhaal van een uitvaartverzekering en/of de uitvaart. Dit komt voornamelijk doordat veel mensen niet vaak met een dergelijke situatie worden geconfronteerd. Dit betekent echter wel dat veel mensen niet weten wat hen precies staat te wachten. Steeds meer mensen vragen zich dan ook af of de kosten voor de uitvaartverzekering aftrekbaar zijn. Dit is niet altijd zo, maar dit kan wel het geval zijn wanneer je een natura polis hebt afgesloten. Een dergelijke uitvaartverzekering wordt namelijk als buitengewone uitgave gezien, waardoor deze aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Echter kan je deze kosten alleen van de inkomstenbelasting aftrekken zolang je niet boven de drempel komt. Een kapitaal polis is vaak niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Assurantiebelasting: geldt dat ook voor een uitvaart?

Veel mensen verdiepen zich te weinig in de uitvaartverzekering, waardoor zij soms voor onaangename verrassingen komen te staan. Veel verzekeringen kennen dan ook een assurantiebelasting die boven op de premie wordt berekend. Kort gezegd komt dit er op neer dat de premie iets hoger uitvalt dan je in eerste instantie hebt afgesproken met de verzekeraar. Echter is een dergelijke assurantiebelasting verplicht gesteld door de overheid, deze belasting wordt op iedere verzekering geheven. De verzekeraar berekent deze belasting echter weer door naar de consument, hierdoor word je er als verzekeringnemer mee geconfronteerd. Echter is een dergelijke assurantiebelasting niet voor iedere verzekering verplicht.

Meestal NIET voor uitvaartverzekering!
In de meeste gevallen wordt er echter geen assurantiebelasting boven op de premie van de uitvaartverzekering berekend. Dit komt voornamelijk doordat een uitvaartverzekering als noodzakelijke verzekering wordt gezien. Er is vanuit de overheid beslist om geen assurantiebelasting te heffen op noodzakelijke verzekeringen, zoals zorg- en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit geldt dus ook voor de uitvaartverzekering. Echter is niet iedereen verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Het kan hierdoor dan ook verwarrend zijn of de assurantiebelasting nou wel of niet bij de uitvaartverzekering komt. Er zijn dan ook enkele uitzonderingen bekend, echter is de stelregel dat er bij een uitvaartverzekering geen assurantiebelasting komt kijken. Een zorgverzekering is namelijk voor iedere inwoner verplicht om af te sluiten. Dit geldt niet voor een uitvaartverzekering. Toch wordt ook deze verzekering als noodzakelijk gezien. Wanneer je zelf over voldoende kapitaal beschikt om je eigen uitvaart te bekostigen word je dan ook niet verplicht om alsnog een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit maakt dat de uitvaartverzekering niet verplicht is gesteld.

Check de voorwaarden
Het percentage dat bovenop de premie wordt berekend wanneer er wel sprake is van het heffen van assurantiebelasting is maar liefst 21 procent. Dit maakt de verzekering aanzienlijk duurder. Het is dan ook verstandig om de voorwaarden van de verzekering na te gaan om te kijken hoe zij met deze belasting omgaan. Wanneer er wel assurantiebelasting wordt berekend komt dit meestal op het bordje van de consument terecht. Door het hoge percentage is dit wel een bedrag waar je rekening mee dient te houden.