Welke type polissen zijn er?

Er zijn niet heel veel verschillende vormen van uitvaartverzekering te onderscheiden in Nederland. Echter hebben de verschillende vormen die er worden aangeboden wel enkele fundamentele verschillen met elkaar. Je dient dan ook goed na te denken over de vorm die je wilt afsluiten, zodat deze perfect bij je past. De drie type uitvaartverzekeringen die worden aangeboden zijn de natura polis, de kapitaalpolis en de gecombineerde polis. Op deze pagina geven we je informatie over alle drie de vormen.

1. De natura polis

Bij een natura polis zorg je er voor dat de nabestaanden weinig in het proces worden betrokken van het regelen van je uitvaart. Dit wordt door veel mensen als prettig ervaren, omdat zij al genoeg hebben aan hun eigen verdriet. Veel mensen hebben dan geen zin om ook nog eens een uitvaart te organiseren en vorm te geven. Bij het afsluiten van een natura polis kun je vaak uit enkele standaard pakketten kiezen. Hierdoor geef je al gelijk aan hoe je zelf wilt dat de uitvaart er uit komt te zien. Daarnaast wordt er ook voor gezorgd dat de verzekeraar en uitvaartverzorger met elkaar samenwerken wanneer je komt te overlijden. Hierdoor is het bijvoorbeeld zo dat je nabestaanden niet worden geconfronteerd met de kosten van de uitvaart. De verzekeraar en uitvaartverzorger handelen deze administratieve zaken met elkaar af.

Vaste uitvaartverzorger
Een ander kenmerk van een natura polis is dat de meeste verzekeraars met enkele vaste uitvaartverzorgers werken. Hierdoor krijgen de nabestaanden gelijk een verzorger toegewezen die direct aan de slag gaat. Ook dit is voor veel mensen erg prettig. Dit komt voornamelijk omdat een grote groep mensen geen idee hebben van wat ze moeten regelen voor de uitvaart. Het is dan erg prettig om gelijk een aanspreekpunt te hebben om al je vragen en zorgen kwijt te kunnen.

Vergelijken
Het is verstandig om verschillende natura polissen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Vooral de verschillende voorwaarden die worden gehanteerd kunnen nogal eens van elkaar verschillen. Hierdoor kun je een betere keuze maken voor een verzekeraar die echt bij je past. De kosten van de premie zijn vaak van minder groot belang, omdat de maandelijkse kosten van een natura polis erg laag liggen. Dit is voornamelijk te danken aan de lange looptijd van een uitvaartverzekering. Naast de natura polis kennen we de kapitaal polis:

2. De kapitaal polis

Naast de natura variant is de kapitaal polis de meest bekende vorm. Deze verschilt niet heel veel van de overige vormen, het is bij alle drie de vormen van belang dat je een bedrag bij elkaar spaart om je eigen uitvaart te bekostigen. Echter is er een belangrijk verschil tussen de verzekering te onderscheiden. De kapitaal polis stelt je in staat om in redelijke vrijheid je uitvaart samen te stellen.

Grote vrijheid
De kapitaal polis verschilt op enkele punten fundamenteel met andere vormen van uitvaartverzekeringen. Zo word je bij de kapitaal polis in staat gesteld om in grote vrijheid de uitvaartverzekering samen te stellen. Daarnaast krijgen ook je nabestaanden veel vrijheid wanneer je komt te overlijden. Dit uit zich voornamelijk in de keuzevrijheid voor de uitvaartverzorger die de uitvaart organiseert. Dit is anders dan bij andere verzekeringsvormen. Daarnaast kun je ook zelf kiezen welke producten en diensten je wilt laten verzekeren binnen de kapitaal polis. Dit zorgt er voor dat je de vrijheid krijgt om enkele speciale wensen toe te voegen. Daarnaast kun je de prijs laag houden door enkele standaard zaken niet de laten verzekeren.

Duurder dan natura
In het algemeen wordt een kapitaal polis als een duurdere vorm gezien. Echter is dit totaal afhankelijk van je eigen wensen die je voor de uitvaart hebt. Wanneer je een redelijk standaard uitvaart wilt hoeft een kapitaal polis niet veel duurder te zijn. Wel behoud je de vrijheid die je altijd geniet bij een kapitaal polis. Dit in tegenstelling tot een natura polis, daar ligt al veel vast binnen de verzekering. Je kunt de prijs van de kapitaal polis dan ook drukken door enkele zaken niet de laten verzekeren. Bij een natura polis kies je voor een bepaald vooraf vastgelegd pakket. Daarin kunnen ook diensten en producten zitten die je zelf niet nodig hebt. Binnen de kapitaal polis ben je in staat om deze diensten te laten vallen. Hierdoor kan het zo maar zijn dat een kapitaal polis goedkoper is dan een andere vorm. Echter wordt de kapitaal polis het meest gebruikt door mensen die specifieke wensen hebben, daar zit vaak wel een prijskaartje aan vast.

3. De gecombineerde polis

De laatste vorm is de gecombineerde polis. Zoals de naam al doet vermoeden combineer je hierbij twee andere vormen van uitvaartverzekeringen. Dit maakt de gecombineerde polis tot een zeer populaire verzekeringsvorm.

Natura en kapitaal gecombineerd
Bij een gecombineerde polis sluit je eigenlijk een natura polis af. Echter reserveer je ook nog een bepaald bedrag als kapitaal polis. Hierdoor voeg je de twee meest populaire vormen bij elkaar, zodat de gecombineerde polis voor veel mensen aantrekkelijk wordt. Door voor een natura polis te kiezen heb je vaak erg weinig om zelf enkele zaken toe te voegen. Dit is bij een kapitaal polis wel zo, echter dien je hierbij alle zaken zelf te regelen. Dit gaat voor veel mensen dan weer net een stapje te ver. Door voor een gecombineerde polis te kiezen maak je eigenlijk gebruik van de standaard pakketten van een natura polis. Hierdoor wordt er al gelijk veel afgedekt door de verzekering. Daarnaast bouw je daarbovenop nog een klein kapitaal die de nabestaanden zelf kunnen besteden om je uitvaart persoonlijker te maken. Hierdoor heb je het beste van twee werelden.

Persoonlijk
Een natura polis wordt niet altijd als een persoonlijke verzekering ervaren. Dit komt voornamelijk doordat er al veel zaken vast liggen binnen deze verzekeringsvorm. Zo kies je een standaard pakket en staat vaak ook al de uitvaartverzorger vast die de nabestaanden bij staat in het organiseren van de uitvaart. Om er toch voor te zorgen dat de nabestaanden zelf in staat zijn enkele zaken toe te voegen aan de uitvaart kun je dan ook kiezen voor de gecombineerde polis. Het grootste gedeelte van het opgebouwde kapitaal gaat dan ook naar het natura gedeelte. Echter komt er na je overlijden ook een bepaald bedrag vrij die je nabestaanden zelf kunnen besteden. Hierdoor wordt de uitvaart vele malen persoonlijker dan de standaard uitvaart waar je in eerste instantie voor zou kiezen. Het opgebouwde kapitaal dat vrij te besteden is dient wel aan de uitvaart te worden gespendeerd door je nabestaanden.