De taken van een uitvaartverzorger

Je weet waarschijnlijk wel hoe een uitvaart ongeveer in zijn werk gaat, maar wat zijn nu de taken van een uitvaartverzorger? Kort gezegd is een uitvaartverzorger de persoon of organisatie die een uitvaart in goede banen leidt. Deze tussenpersoon is door een uitvaartverzekeraar gekozen, of in sommige gevallen vooraf door de verzekerde of door dierbaren. Het doel is in ieder geval om de nabestaanden zoveel mogelijk de lasten uit handen te nemen.

Organisatie van de uitvaart

Op de eerste plaats zorgt een uitvaartverzorger er voor dat de uitvaart georganiseerd wordt. Deze persoon wordt in het geval van een overleden dierbare ingeschakeld om alles in gang te zetten. Een uitvaartverzorger komt op de plaats van overlijden langs om te kijken wat er qua opbaring het beste kan worden gedaan.

Daarnaast wordt er met de nabestaanden een aantal praktische zaken behandeld, zoals de plaats om te begraven of te cremeren. Een uitvaartverzorger zal altijd een luisterend oor bieden en de nabestaanden er niet meer of minder bij betrekken dan zij zelf willen. De uitvaartverzorger zorgt er voor dat alles rondom de uitvaart, van vervoer tot condoleance tot begraven of cremeren, op een gepaste manier wordt geregeld. Het is zelfs mogelijk dat de uitvaartverzorger in plaats van een nabestaande het overlijden van de gemeente aangeeft.

Aandacht voor wensen

Als het goed is, heeft de overledene bij leven zijn of haar wensen wat betreft de uitvaart kenbaar gemaakt. Op basis van deze wensen kan de uitvaartverzorger de uitvaart goed invullen, zodat iedere uitvaart even bijzonder is. Zijn er geen wensen bij de uitvaartverzorger bekend, dan zullen vooral de wensen van de nabestaanden in acht worden genomen. Het doel van een uitvaartverzorger is om aan iedere wens aandacht te schenken.

Een prettig contactpunt
In de tekst hierboven is het eigenlijk al een beetje naar voren gekomen: de uitvaartverzorger is er niet alleen voor het praktische gedeelte, maar is er ook vooral als prettig contactpunt. Als er vragen of onzekerheden zijn omtrent de uitvaart, kun je altijd op de steun en het advies van deze tussenpersoon rekenen. Hoe de uitvaart er ook uit komt te zien, je kunt rekenen op een respectvolle en gepaste uitvoering.

Tips bij het vinden van de juiste verzorger

Hoewel de termen wel eens door elkaar heen worden gebruikt, is er een verschil tussen een uitvaartverzorger en uitvaartverzekeraar. Vaak heeft een uitvaartverzekeraar nauwe contacten met uitvaartverzorgers, en soms functioneert de verzekeraar zelf ook als verzorger, zoals bijvoorbeeld in het geval van Monuta.

In andere gevallen wordt er door de verzekerde of de nabestaanden zelf een uitvaartverzorger gekozen. Dit kan voor meer vrijheid zorgen, maar daarbij hoort ook de verantwoordelijkheid voor het maken van de juiste keuzes. In sommige gevallen staat het bovendien al vast in de polis door wie de uitvaart uiteindelijk verzorgd zal worden.

Laat het aan de verzekeraar over
Als je bij een verzekeraar een natura verzekering afsluit, wordt de uitvaart geregeld én betaald door de verzekeraar. Dit houdt in dat de verzekeraar kiest hoe de verzorging van de uitvaart in zijn werk zal gaan. Is er in de polis vastgelegd welke verzorger de dienst op zich neemt, dan kan het lastig zijn om hier van af te wijken.

Is een dierbare van je overleden, dan heb je als nabestaande niet altijd de mogelijkheid om alles zelf in te vullen. Het kan bovendien voorkomen dat de kosten van de uitvaart hoger uitpakken, omdat de verzekering niet alle kosten wil vergoeden. Vraag daarom altijd bij de verzekeraar na wat de voorwaarden van de verzekering zijn en wat mogelijkheden zijn rondom het kiezen van een uitvaartverzorger.

De voordelen van een natura verzekering
Kies je voor een natura verzekering, dan is dus in de polis vastgelegd dat de verzekeraar zelf de invulling van de uitvaart zal kiezen. Aangezien de meeste uitvaartverzorgers precies weten hoe dit het beste kan, heb je bij het afsluiten van een natura verzekering daarna niks meer aan je hoofd. Ook eventuele nabestaanden hoeven zich op deze manier geen zorgen te maken over het regelen van de uitvaart.

Worden er tóch extra onderdelen toegevoegd aan de dienst, dan zullen de kosten hiervoor wel moeten worden vergoed door nabestaanden. Om zeker te zijn van wat de dekking van een uitvaartverzekering is, is het slim om altijd van tevoren alle voorwaarden door te lezen. Het vergelijken van verzekeringen is daarbij een goede eerste stap.