Uitvaartverzekering afsluiten: waar moet je aan denken?

Het wordt tegenwoordig steeds gemakkelijker om een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit is voornamelijk te danken aan de goede online ondersteuning die steeds meer verzekeraars bieden. Hierdoor ben je van te voren beter ingelicht en beschik je over de juiste informatie om een goede keuze te kunnen maken voor een bepaalde uitvaartverzekering. Daarnaast zijn er nog enkele kenmerken waar je op dient te letten voordat je een uitvaartverzekering afsluit.

1. Bepaal je eigen wensen

Voordat je überhaupt een uitvaartverzekering af kunt sluiten dien je goed na te denken over je eigen uitvaart, hoe je dit voor je ziet en wat je specifieke wensen voor de uitvaart zijn. Dit is namelijk erg belangrijk om te weten, niet alleen om de hoogte van de premie te kunnen bepalen, ook kun je op die manier de verzekeringsvorm kiezen die het beste bij deze wensen past. Enkele basale eigenschappen van de uitvaart zijn onder andere of je een simpele of uitgebreide dienst wilt en of je begraven of gecremeerd wilt worden. Daarnaast kun je nog enkele andere wensen opstellen waar rekening mee gehouden moet worden door je nabestaanden.

2. Looptijd van de verzekering

Een ander kenmerk waar je op dient te letten bij de uitvaartverzekering is de looptijd. Dit kan per verzekeraar anders zijn, waardoor het niet altijd even eenvoudig is om deze verschillen uit elkaar te houden. Zo kan het zijn dat je een goedkope uitvaartverzekering hebt gevonden, maar waarbij je wel je leven lang de maandelijkse premie moet voldoen. Dit in tegenstelling tot een iets duurdere uitvaartverzekering, die na een aantal jaren stopt.

3. Leeftijd van belang

Het is ook belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met de uitvaartverzekering. Hierdoor heb je nog een lange tijd te gaan om het gehele kapitaal bij elkaar te sparen. Dit stelt de verzekeraar in staat om het maandbedrag laag te houden. Hierdoor merk je vrij weinig van de maandelijkse kosten, maar bouw je toch een hoog genoeg kapitaal op.

4. Vergelijk alle verzekeraars zorgvuldig

Ten slotte is het van belang om verschillende uitvaartverzekeringen die je op het oog hebt met elkaar te vergelijken. Doe dit niet alleen op prijs, maar kijk hierbij ook naar de voorwaarden die gelden. Ook kun je er voor kiezen juist voor de beste uitvaartverzekering te kiezen. Zo weet je zeker dat je goede voorwaarden hebt.

Welke punten zijn nog meer belangrijk?

Het proces voor het afsluiten van een uitvaartverzekering is voor veel mensen redelijk abstract. Daarnaast ben je vaak tijdens je actieve leven nog niet met je eigen uitvaart bezig. Dit zorgt er voor dat veel mensen het afsluiten van een uitvaartverzekering uitstellen. Daarnaast weet je vaak ook nog niet precies hoe je de uitvaart wilt vorm geven. Dit maakt het lastiger om inzicht te krijgen in de kosten. Echter zijn er enkele stappen waar je rekening mee kunt houden om een goede uitvaartverzekering af te kunnen sluiten:

  • Oriënteren
    Allereerst is het aan te raden om je van te voren goed te informeren en oriënteren voordat je een uitvaartverzekering afsluit. Je kunt dan ook het beste bij verschillende verzekeraars informatie inwinnen, hierdoor krijg je een compleet beeld van de verschillende vormen van uitvaartverzekeraars en de voorwaarden die worden gehanteerd. Je hoeft je dan ook niet alleen online te oriënteren bij de verschillende verzekeraars. Je kunt ook enkele persoonlijke gesprekken aanvragen, zodat je precies weet wat de werkwijze is van de verzekeraar.
  • Voorwaarden
    Daarnaast is het verstandig om niet alleen naar de prijs van de polis te kijken. Belangrijker nog is om te kijken of de voorwaarden van de verzekeraar je aanstaan en of de wensen die je hebt goed aansluiten bij de verzekering. Dit is namelijk vele malen belangrijker dan het kiezen voor de zo laagst mogelijke prijs van de maandelijkse premie. Ook hierbij geldt vaak dat goedkoop duurkoop is, waardoor je achteraf in de gaten krijgt dat je een verkeerde uitvaartverzekering hebt afgesloten. Daarnaast hanteert iedere uitvaartverzekeraar andere voorwaarden. Dit kan lastig zijn om een vergelijking te maken, echter kun je op basis van deze voorwaarden wel inschatten hoe de verzekeraar precies met je om gaat gedurende de looptijd.
  • Gezin meeverzekeren
    Ten slotte is het ook aan te raden om na te gaan over het verstandig is om je gezinsleden mee te verzekeren. Het kan namelijk zijn dat bepaalde verzekeraars korting bieden op de totale premie, wanneer je meerdere mensen tegelijk aansluit bij de verzekeraar. Op die manier kun je op een vrij voordelige manier je kinderen meeverzekeren.

Is het verplicht?

In tegenstelling tot enkele andere verzekeringen is een uitvaartverzekering in Nederland niet verplicht om af te sluiten. Het ligt dus totaal aan je persoonlijke situatie of je een uitvaartverzekering af wilt sluiten of niet. Er zitten een hoop voordelen aan een uitvaartverzekering, waardoor veel mensen het nut en de noodzaak er van in zien. Het kan echter ook zijn dat je dit niet inziet, je hoeft dan ook niet altijd een uitvaartverzekering af te sluiten.

Waarom niét afsluiten?
Er zijn diverse redenen te verzinnen waarom je geen uitvaartverzekering af zou sluiten. Het meest voor de hand liggende argument om er niet voor te kiezen is wanneer je zelf over genoeg kapitaal beschikt om je eigen uitvaart te kunnen betalen. Echter dien je er dan wel voor te zorgen dat je dit bedrag gedurende je leven niet aanraakt. Wanneer je dit kapitaal namelijk wel aanspreekt zorg je er natuurlijk ook voor dat je niet over voldoende kapitaal beschikt. Een gemiddelde uitvaart kost als snel enkele duizenden euro’s. Dit maakt dat het een groot bedrag is die niet iedereen zomaar op de bank heeft staan. Wanneer je zelf voldoende kapitaal hebt is het dan ook aan te raden om dit apart te zetten zodat je er niet snel bij kan.

Je kunt ook kiezen om een bepaald bedrag apart te zetten wanneer je een financiële meevaller hebt. Ook hierdoor beschik je zelf over voldoende kapitaal om je eigen uitvaart te bekostigen.

Al afgesloten
Wanneer je al een uitvaartverzekering hebt afgesloten en je er achter komt dat je ook zelf over voldoende kapitaal beschikt kan je er voor kiezen om de uitvaartverzekering af te kopen. Echter dien je hierbij wel goed naar de voorwaarden te kijken. Het is dan ook niet altijd even voordelig om voortijdig te stoppen met de uitvaartverzekering, als dit al kan. Je kunt er in de meeste gevallen dan ook het beste voor kiezen om de uitvaartverzekering premievrij te maken. Hierdoor stopt de betalingsverplichting, maar blijft wel het reeds gespaarde kapitaal behouden bij de verzekeraar. Dit wordt dan ook gewoon uitgekeerd aan je nabestaanden wanneer je komt te overlijden. Wil je toch de uitvaartverzekering annuleren gaat dit vaak gepaard met hoge kosten vanuit de verzekeraar.