Uitvaartverzekering afkopen: hoe werkt dat?

Niet iedere uitvaartverzekering gaat even soepel om met het annuleren van een uitvaartverzekering. Je moet hierbij de uitvaartverzekering afkopen. Maar hoe gaat het afkopen van een uitvaartverzekering in zijn werk? In de meeste gevallen kan dit in ieder geval niet kosteloos, maar kunnen de kosten al redelijk snel oplopen. Het is dan ook verstandig om voordat je de uitvaartverzekering afsluit goed de voorwaarden van de verzekeraar door te nemen. Dit dien je uiteraard voor meerdere punten te doen, maar vooral ook over het kunnen annuleren van de uitvaartverzekering en welke bepalingen bij opzeghier mee gemoeid zijn.

Het afkopen van een uitvaartverzekering

Om de uitvaartverzekering te stoppen, en dus niet aan je betaalverplichting te voldoen, kun je bij de meeste verzekeraars annuleren door een afkoopsom te betalen. Deze afkoopsom wordt onder andere bepaald door het aantal maandelijkse premies dat je hebt betaald en de administratiekosten die hier bij komen kijken voor de verzekeraar. Hierdoor loopt de verzekeraar niet tegen een verlies aan doordat je voortijdig met de uitvaartverzekering stopt. Vaak zijn er dan ook nog enkele voorwaarden aan het annuleren van de uitvaartverzekering opgesteld door de verzekeraar.

Voorwaarden
Een groot aantal verzekeraars stelt je alleen in staat om de uitvaartverzekering te annuleren wanneer je al een aantal jaren geleden de uitvaartverzekering hebt afgesloten. Hierdoor heb je al een bepaald kapitaal opgebouwd, waardoor er nog een redelijk bedrag uitgekeerd kan worden wanneer de kosten er van af zijn gehaald. Het is vaak niet mogelijk om in het eerste jaar na het afsluiten van de uitvaartverzekering al te annuleren. Binnen dit jaar is er nog niet genoeg kapitaal opgebouwd om de kosten voor de verzekeraar hier van af te kunnen halen. Daarnaast kijken de meeste verzekeraars naar het reeds gespaarde en het verzekerde bedrag om de kosten te bepalen.

Uitvaartverzekering opzeggen

Wanneer je kiest voor het afkopen van de uitvaartverzekering kun je dit het beste schriftelijk kenbaar maken bij de verzekeraar. Vaak wordt je ook aangeraden om een dergelijke brief aangetekend te versturen. Hierdoor ben je er zeker van dat de verzekeraar de brief ook daadwerkelijk heeft ontvangen, waarnaar zij het proces in gang kunnen brengen om de uitvaartverzekering te annuleren. Ook hier kun je bij het afsluiten van de uitvaartverzekering kijken naar de voorwaarden, zodat je precies de juiste informatie kunt geven.