Wat is een uitvaartvereniging?

Wat is een uitvaartvereniging? Wanneer je de term uitvaartvereniging voor het eerst leest, zul je misschien denken dat hiermee een uitvaartverzekeraar of uitvaartverzorger wordt bedoeld. Toch is het iets volkomen anders. Wanneer je een kapitaal verzekering hebt zul je inderdaad in contact komen met een uitvaartverzorger, terwijl bij een natura verzekering de verzekeraar zelf zo veel mogelijk regelt. Wat een uitvaartvereniging precies inhoudt lees je hier.

Uitvaartvereniging

De rol van een uitvaartvereniging

Er zijn in Nederland niet bijzonder veel uitvaartverenigingen. Dit komt omdat je ze vooral buiten de stad ziet, op plekken waar mensen op lokaal niveau meer afhankelijk van elkaar zijn. Een uitvaartvereniging verzorgt zelf de uitvaarten van haar leden. Als je lid bent hoef je dus niet nog een uitvaartverzorger in te schakelen via een verzekeraar. Een uitvaartvereniging regelt in principe alles rondom een uitvaart, van het vervoer tot de crematie of begrafenis. Als lid kun je daarnaast soms een korting verwachten.

Contributie, geen premie
Het grote verschil met een uitvaartverzekering is dat je bij een vereniging contributie betaalt als lid, terwijl je bij een verzekeraar premie betaalt. Een uitvaartvereniging heeft dan ook geen winstoogmerk. Je kunt het beter zien als een organisatie die ‘door elkaar en voor elkaar’ is opgericht. Dit geeft ook een zeer persoonlijk en betrokken karakter aan zo’n uitvaartvereniging. Iedere uitvaart wordt zo goed mogelijk ingevuld. Dit is niet alleen fijn voor jou om te weten, maar ook voor je persoonlijke omgeving.

Verzekering of vereniging?
Je zult je waarschijnlijk afvragen wat nu beter is om te doen: een uitvaartverzekering afsluiten of toch kiezen voor een uitvaartvereniging. In principe is het zo dat een vereniging voordeliger is. Door de afwezigheid van een winstoogmerk betaal je nooit meer dan nodig is aan contributie. Een nadeel is wel dat je in de buurt van de uitvaartvereniging moet wonen.

Woon je niet in de buurt van een uitvaartvereniging, dan is het niet mogelijk om lid te worden. Om toch zo goed mogelijk op de laatste reis voorbereid te zijn, is het afsluiten van een uitvaartverzekering een goed alternatief. Je betaalt hierbij een maandelijkse premie die ieder jaar slechts een beetje kan stijgen. Vergelijk de diverse uitvaartverzekeraars met elkaar en kom tot de juiste keuze.