Wanneer iemand komt te overlijden, kan er gekozen worden voor een crematie of een begrafenis. Bij een begrafenis vindt de overleden dierbare vanzelfsprekend zijn laatste rustplaats in een graf. Het gebruik van een graf komt met grafrechten: kosten die ervoor zorgen dat de overledene voor langere tijd het graf als rustplaats kan hebben. Om niet tegen verrassingen aan te lopen, is het kiezen van de juiste uitvaartverzekering erg belangrijk. De ene verzekering is de andere niet, en je wilt niet dat je nabestaanden voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Om je verder te informeren, lees je hier over hoe de kosten van grafrechten worden bepaald en wat verder de regels zijn.

Wat zijn de regels?

De regels omtrent grafrechten kunnen verschillen op basis van een aantal kenmerken. Zo zijn er algemene en particuliere graven op kerkhoven. Algemene graven zijn graven waarbij het kan voorkomen dat een overledene bij een vreemde wordt begraven. Daarnaast is de termijn van de grafrechten dan vaak wat korter, het ligt namelijk rond de tien jaar.

Bij een particulier graf is het zo dat er meestal maximaal drie personen mogen worden begraven. Doorgaans betekent dit dat er alleen ruimte is voor naaste dierbaren. In tegenstelling tot algemene graven kunnen er dus geen vreemden in een particulier graf worden bijgeplaatst. Daar komt bij dat er bij een particulier graf meestal sprake is een langere termijn voor de grafrechten. Er kan bijvoorbeeld voor een termijn van tien à twintig jaar worden gekozen, waarna het wordt verlengd. Soms kunnen de grafrechten ook voor langere tijd worden vastgelegd.

Hoe worden kosten bepaald?

Om een goed beeld te krijgen van hoe duur grafrechten zijn, is het slim om bij uitvaartverzorgers te vragen naar de mogelijkheden. Er zijn in Nederland ontelbaar veel begraafplaatsen, waarbij de kosten voor de grafrechten sterk uiteenlopen. Eigenaars van verschillende soorten begraafplaatsen (zoals natuurbegraafplaatsen tegenover reguliere begraafplaatsen) houden namelijk kosten voor grafrechten aan op basis van hun onderhouds- en grondkosten. Omdat de kosten voor grafrechten wel honderden euro’s kunnen verschillen, is het verstandig om van tevoren de uitvaartverzekering al op de wensen te laten aansluiten. Zo voorkom je dat de grafrechten niet door nabestaanden te betalen zijn.