Veel verzekeraars stellen het verplicht om een gezondheidsverklaring te overleggen wanneer je op hogere leeftijd besluit een uitvaartverzekering af te sluiten. Deze leeftijd verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld op je 60e nog moeiteloos een uitvaartverzekering bij de ene verzekeraar kan afsluiten, terwijl een andere verzekeraar hier moeilijker over doet. Wanneer je geweigerd wordt om een uitvaartverzekering af te sluiten, doordat de gezondheidsverklaring niet voldoende zorgen wegneemt bij de verzekeraar, heb je nog enkele mogelijkheden om er voor te zorgen dat je zelf je eigen uitvaart kunt bekostigen.

Wachttijd

Er zijn een aantal verzekeraars die iets soepeler omgaan met de leeftijd waarop je een uitvaartverzekering wilt afsluiten en de gezondheid die je op dat moment hebt. Dit houdt in dat je bij een aantal verzekeraars op iedere leeftijd een uitvaartverzekering kunt afsluiten, ook op hogere leeftijd dus. Echter maken zij wel gebruik van een wachttijd. Dit houdt in dat je tijdens de wachttijd wel de maandelijkse premie moet voldoen. Echter keert de verzekeraar niet het gehele verzekerde bedrag uit wanneer je binnen de gestelde wachttijd onverhoopt komt te overlijden. Hierdoor is de verzekeraar in staat het risico zo laag mogelijk te houden. Concreet komt dit vaak neer op een wachttijd van twee jaar, waarbij je wel gewoon premie betaalt, maar waarbij er niet wordt uitgekeerd. Na de wachttijd ben je gewoon volledig verzekerd en wordt het gehele bedrag aan de nabestaanden uitgekeerd wanneer je komt te overlijden.

Zelf het heft in handen nemen

Je kunt er ook voor kiezen om zelf voor de financiële middelen te zorgen om je eigen uitvaart te kunnen bekostigen. Dit kun je onder andere doen door voor een zogenoemde uitvaartdeposito te zorgen. Hierbij open je een rekening, bij een bank of verzekeraar, waarbij je er zelf voor zorgt dat hier maandelijks een bepaald bedrag op wordt gestort. Dit maakt dat je zelf alsnog de kosten kunt betalen van je eigen uitvaart, zodat je nabestaanden deze rekening niet krijgen gepresenteerd. Echter biedt een dergelijk deposito niet alle voordelen van een uitvaartverzekeraar. Vaak is het iets vrijblijvender, doordat de verzekeraar niet automatisch het bedrag maandelijks afschrijft. Daarnaast kun je ook niet altijd je eigen wensen kenbaar maken bij een dergelijke deposito.