Checklist bij overlijden

Het is nooit leuk om te horen dat iemand in de nabije kring is overleden. Hoewel er sprake is van een tijd van periode en rouw, moet er toch een uitvaart worden geregeld. Daarbij zijn er verschillende zaken waar duidelijkheid over moet zijn. Om ervoor te zorgen dat niemand tegen vervelende verrassingen aan loopt, is het slim om een checklist bij te houden. Zo stel je zeker dat er zowel voor het overlijden als rond de uitvaart duidelijkheid is over waar je aan toe bent.

Voorbereiding op de uitvaart

De belangrijkste manier om je goed voor te bereiden op de uitvaart is het afsluiten van een uitvaartverzekering. Door maandelijks een premie te betalen ben je verzekerd voor de kosten die bij een uitvaart komen kijken. Je kunt een verzekering afsluiten die specifiek bedoeld is voor een crematie of begrafenis, maar een gecombineerde verzekering is ook mogelijk.

Voor de uitvaart is het tevens belangrijk dat er een overlijdensverklaring wordt opgesteld door de arts. Er komt bij een uitvaart namelijk het een en ander kijken qua officieel papierwerk. Ook het opstellen en verspreiden van de rouwadvertentie en de rouwkaarten kun je hier onder rekenen. Daarnaast is het verstandig om na te gaan welke wensen er allemaal door de overleden dierbare zijn vastgelegd. Zo kan de uitvaart precies zo worden ingevuld zoals van tevoren is afgesproken.

Hou zelf een lijstje bij
De beste manier om voorbereid te zijn op een uitvaart en alles wat daarna gaat komen is het opstellen van een checklist. Door zelf een lijstje bij te houden alle familieleden het overzicht over wat er moet gebeuren. Bovendien is het verstandig om als verzekerde een lijstje met persoonlijk wensen bij te houden. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.

Wat moet erna worden geregeld?
Hoewel het gek is om er zo over na te denken, moeten er na de uitvaart ook nog andere zaken worden geregeld. Te denken valt hierbij aan het beheren van bankrekeningen of het wijzigen of opzeggen van abonnementen. Als nabestaande zijn er weinig dingen zo vervelend als later ongewild geconfronteerd te worden met het verlies. Als laatste is het belangrijk om zekerheid te hebben over de grafrechten. De rechten van een graf zijn vaak beperkt in tijdsduur, dus het is verstandig om hierover zekerheid te hebben.