Het is van te voren niet altijd goed in te schatten hoe je je eigen uitvaart wilt organiseren en hoe hoog de kosten zijn die hierbij komen kijken. Daarnaast is het goed mogelijk dat je de uitvaartverzekering op jonge leeftijd hebt afgesloten. Vaak weet je dan helemaal nog niet zo goed hoe je je eigen uitvaart wilt vormgeven. Het kan dan ook gebeuren dat je een te hoog bedrag hebt bepaald, waardoor uiteindelijk de totale uitvaartverzekering te hoog uitvalt. Wat gebeurt er in dat geval met het overgebleven kapitaal nadat je bent overleden?

De uitbetaling van de verzekering

Uiteraard ligt het aan het type uitvaartverzekering dat je hebt afgesloten in welke mate het verzekerde bedrag wordt uitbetaald:

  • Natura polis: Dit is namelijk niet het geval bij een natura polis, waarbij de verzekeraar en de uitvaartverzorger de kosten van de uitvaart onderling regelen. Dit houdt in dat je nabestaanden ook weinig hoeven te regelen voor de uitvaart, een gegeven dat door erg veel nabestaanden wordt gewaardeerd.
  • Kapitaal polis: Deze manier van uitbetalen is anders dan bij een kapitaal polis. Hierbij worden de nabestaanden wel ingeschakeld om de uitvaart te regelen, uiteraard in samenwerking met de uitvaartverzorger. Doordat de nabestaanden hierbij wel de beschikking krijgen over het verzekerde bedrag kunnen zij ook goed rekening houden met je wensen en toch ook de uitvaart naar eigen inzicht vormgeven.

Je bent oververzekerd: wat nu?

Het kan zijn dat je uitvaart uiteindelijk minder kost dan dat je zelf verzekerd hebt. In dat geval heb je te maken met een te hoog verzekerd bedrag. Het is hierbij vaak niet zo dat het bedrag dat over blijft aan je nabestaanden wordt uitgekeerd. De meeste verzekeraars kiezen er dan ook voor om dit bedrag alsnog te gebruiken voor de uitvaart. Dit maakt dat de nabestaanden vaak een iets ruimer budget hebben, waardoor er nog enkele zaken aan de uitvaart kunnen worden toegevoegd. Je kunt het bedrag dat overblijft dan ook niet nalaten aan je nabestaanden, maar dient echt te worden gebruikt om de uitvaart te organiseren. Dit houdt in de meeste gevallen in dat de uitvaart net iets uitgebreider en luxer kan worden georganiseerd dan je aanvankelijk hebt vastgelegd.