Het is niet altijd mogelijk om de begrafenisverzekering die je hebt afgesloten te annuleren. Dit gaat vrijwel nooit kosteloos, waardoor het niet altijd even voordelig is om ook daadwerkelijk te stoppen met de begrafenisverzekering. Verzekeraars hebben hier wel iets anders op bedacht, namelijk het premievrij maken van de begrafenisverzekering. Dit houdt in het kort in dat je niet meer maandelijkse de premie hoeft te betalen, maar dat ook het reeds opgebouwde kapitaal blijft behouden bij de verzekeraar.

Verzekering annuleren: hoe werkt dat?

Wanneer het niet mogelijk is om de begrafenisverzekering te annuleren, of wanneer hier te hoge kosten mee zijn gemoeid, wordt er vaak voor gekozen om toch door te gaan met de betalingsverplichting. Echter zijn er ook een aantal verzekeraars die je in zulke gevallen de optie bieden om de begrafenisverzekering premievrij te maken.

Premievrij
Wanneer je de begrafenisverzekering premievrij laat maken houdt dit in dat het reeds opgebouwde kapitaal blijft behouden bij de verzekeraar. Daarnaast stopt de betalingsverplichting, waardoor je niet meer iedere maand de premie dient te betalen. Hoe hoog de premie is die uiteindelijk na je overlijden wordt uitgekeerd is dan uiteraard afhankelijk van het aantal jaren dat je de begrafenisverzekering hebt opgebouwd. Nadat de verzekering premievrij is gemaakt bouw je natuurlijk geen kapitaal meer op. Wanneer je komt te overlijden zullen er in dat geval nog enkele kosten van het opgebouwde kapitaal worden gehaald, om de premievrije begrafenisverzekering goed te kunnen verwerken. Daarna beschikken je nabestaanden dan wel over het kapitaal dat je hebt opgebouwd.

Niet toereikend
In de meeste gevallen betekent het voor je nabestaanden dat het opgebouwde kapitaal niet toereikend genoeg is om de gehele uitvaart te betalen. Dit hangt uiteraard af van het moment waarop je de begrafenisverzekering premievrij laat maken. Daarnaast is dit ook afhankelijk van de aard van je wensen die je hebt aangegeven. Het is dan ook goed om nog eens na te denken wat je precies wilt met je uitvaart voordat je de begrafenisverzekering premievrij maakt. Wanneer er niet genoeg kapitaal is opgebouwd om de uitvaart te bekostigen zullen je nabestaanden voor die financiële afhandeling op moeten draaien.