Uitvaartmuziek

Wat is er nou persoonlijker dan iemands muzieksmaak? Muziek is iets waar veel mensen in het dagelijks leven hun steun uit halen, of ze gebruiken het als uitlaatklep. Ook bij uitvaarten kan muziek een belangrijke, centrale rol innemen. Zo zijn er bijvoorbeeld liedjes die onlosmakelijk met iemand verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een nummer dat ook werd gedraaid tijdens iemands bruiloft. Een partner kan het erg belangrijk vinden dat dit nummer dan ook wordt gedraaid tijdens de uitvaart. In principe is alles mogelijk, maar houd er rekening mee dat de muziek niet ongepast moet zijn. Natuurlijk is dit vrij ruim te interpreteren. Sommigen kiezen voor een klassieke symfonie, anderen voor een pop ballade, en weer anderen gaan zelfs voor een hard rocknummer. Zo lang het een passende begeleiding is en volledig bij de persoon past, is natuurlijk alles toegestaan.

uitvaartmuziek

De toegevoegde waarde van muziek op de uitvaart

Het kan soms echt een toegevoegde waarde zijn wanneer er tijdens de ceremonie muziek wordt afgespeeld. Gezien de emotionele aard van de aangelegenheid kan uitvaartmuziek helpen bij de verwerking van het verlies of om een onuitwisbare indruk achter te laten. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos, maar laat wel aan het uitvaartbureau weten wat je wensen zijn. Sommige mensen willen graag optreden voor hun overleden dierbare, door bijvoorbeeld een zelfgeschreven lied ten gehore te brengen. Anderen schakelen een externe zanger(es) of band in, zodat de muziek op een professionele manier kan worden verzorgd. Of je laat een lijst afspelen van nummers die op de een of andere manier aan de overledene doen denken. Het is maar net wat je het liefste hebt.

Geef een unieke invulling met muziek

Iedere uitvaart verdient een unieke invulling. Het verliezen van een dierbare is vaak al moeilijk genoeg. Om het leed te verzachten kan het helpen om de uitvaart een persoonlijk tintje te geven. Daarom bieden veel uitvaartverzorgers de mogelijkheid om verschillende onderdelen van een uitvaart zelf te kiezen. Houd je het binnen de grenzen van de voorwaarden, dan kun je er zelfs op rekenen dat (een deel) wordt vergoed. Dit geldt ook voor uitvaartmuziek: een steeds populairdere manier om de uitvaart een eigen karakter te geven.

Een persoonlijke invulling
Je kunt uitvaartmuziek een centrale rol in de dienst geven, maar je kunt er ook voor kiezen het meer op de achtergrond te brengen. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om een bandje met rustgevende muziek zacht aan te zetten, zodat er een prettige sfeer ontstaat. In overleg met de uitvaartverzorger kan er goed worden besloten welke muziek er ten gehore zal worden gebracht. In principe is alles mogelijk, zolang het maar bij de overledene en de nabestaanden past.

Live muziek?
Om de uitvaart helemaal een persoonlijke invulling te geven, wordt ook steeds meer gekozen voor live muziek. Daarbij is er meestal sprake van een zanger of zangeres die het favoriete nummer van de overledene ten gehore brengt. Een andere manier is om door iemand kamermuziek te laten spelen. Ook voor live muziek geldt: zorg ervoor dat het van tevoren goed is doorgenomen met de uitvaartverzorger. Zo komt de muziek het mooiste terug in de dienst.

Muziek en de toespraken
Het is gebruikelijk om de gekozen muziek en de toespraken op elkaar te laten aansluiten. Door met de sprekers en de uitvaartverzorger af te spreken wanneer er muziek gespeeld gaat worden, kom je niet voor verrassingen te staan. Bij een uitvaartdienst is het belangrijk dat alles prettig verloopt. Natuurlijk kan het zijn dat de gekozen muziek voor een emotionele reactie bij de nabestaanden zorgt. Toch is het doorgaans zo dat uitvaartmuziek de nabestaanden bijstaat in hun rouwproces. Het is de ideale manier om op een positieve manier herinneringen op te doen. In principe zijn alle genres mogelijk; vraag bij de uitvaartondernemer naar de mogelijkheden.