Uitvaartfotograaf

Uitvaart fotografieUitvaartmuziek is van alle tijden, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om een begrafenis of crematie op een gepaste manier in beeld te laten brengen. Fotografie bij een uitvaart is misschien niet iets waar je op het eerste gezicht aan denkt, maar het kan wel helpen bij het rouwproces of om de uitvaart een extra persoonlijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie zwart-witfoto waarop de intieme sfeer van de ceremonie staat vereeuwigd. Sommige mensen kiezen ervoor om ook foto’s te maken van de overledene. Dit is een gevoelige en persoonlijke keuze, maar gezien het persoonlijke karakter van een uitvaart is het wel iets wat je dient te overwegen. Fotografie bij een uitvaart is misschien wel een van de onderdelen waarover de meeste duidelijkheid moet bestaan. Uiteraard kan  er ook een uitvaartfotograaf ingeschakeld worden; een uitvaartfotograaf is gespecialiseerd in het schieten van de mooiste en meest onroerende foto’s. Iets waar de nabestaanden later veel aan kunnen hebben.

Foto’s als ondersteuning bij de verwerking

Van het afleggen, tot de condoleance en tot de uiteindelijke ceremonie; het zijn gebeurtenissen die erg snel voorbij kunnen gaan. De overlevenden hebben soms echter behoefte om langer de beelden van de uitvaart in hun geheugen te houden. Fotografie bij een uitvaart kan daarbij helpen. Natuurlijk zijn foto’s van de overledene toen hij of zij nog in leven was erg belangrijk voor het rouwproces, maar heb je wel eens nagedacht over de mogelijkheid om de intimiteit van het afscheid op foto’s te bewaren? Een fotograaf bij een uitvaart zorgt ervoor dat ook de laatste reis die je maakt op een passende manier in beeld wordt gebracht. Dit kan de overlevenden helpen bij hun verwerking door de herinnering aan de dierbare op een positieve manier kracht bij te zetten.

Een familielid als fotograaf, of een buitenstaander?
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf als familielid de fotograaf bij een uitvaart te zijn. Maar houd er rekening mee dat je op die manier minder van de gelegenheid meekrijgt dan je misschien zou willen. Een fotograaf is immers constant bezig alles vanuit de beste standpunten op de gevoelige plaat te leggen, maar deelnemen in de ceremonie zelf is dan wat lastig. Gelukkig zijn er ook professionals die je als fotograaf bij een uitvaart kunt inhuren. Zij hebben veel ervaring met deze intieme gebeurtenis en weten als geen ander hoe ze er verslag van kunnen leggen. Bovendien houdt een buitenstaander altijd een gepaste afstand en kan er overlegd worden over wat er wel en wat er niet op de foto mag komen.

Wordt uitvaartfotografie ook gedekt door een uitvaartverzekering?

Fotografie bij een uitvaart zit niet bij de uitvaartverzekering in, maar verzekeraars hebben over het algemeen een goede connectie met vakmensen wat betreft fotografie bij een uitvaart. Zij kunnen je daarom goed adviseren over wat de mogelijkheden zijn. Ook loont het om eens op het internet op zoek te gaan naar wat anderen hebben gedaan op gebied van fotografie bij een uitvaart. Laat je inspireren en weet dat je nooit alleen hoeft te staan in het maken van je keuze. Als je via deze site de mogelijke uitvaartverzekeringen hebt vergeleken, heb je in ieder geval de voordeligste polis gekozen. Het geld dat je daarmee bespaart zou je bijvoorbeeld opzij kunnen zetten voor het inhuren van een uitvaartfotograaf. Zo ben je goed voorbereid.